| 2023. február. 21. | 2 perc olvasás

A kapuvári tűzoltók eredményesen zárták a IX. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált

A Kapuvári ÍzvadÁszok, valamint Kapuvár Város Önkormányzata 2023-ban is megrendezte a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált, amelyre a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kapuvári Hivatásos Tűzoltóparancsnoksága is meghívást kapott.

Országszerte talán a legismertebb, Kapuvár nevéhez kötődő étel a böllérmáj. A fogás megálmodója Orbán József, a város egykor legendás éttermének, a Gulyás Csárdának a főnöke volt.  A vendéglátóhely ugyan már nem működik, azonban mondhatjuk, hogy mára már Kapuvár gasztronómiai védjegyének számít az évtizedek óta népszerű – és egyre népszerűbb – böllérmáj. Az étel a mai napig megtalálható a helyi vendéglők kínálatában, elkészítésének fortélyait az egykori csárda munkatársai adták tovább.  

Az ételkülönlegességet – amelyet 2022-ben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség oltalom alá helyezett – az idei évben hetvennyolc főzőcsapat készítette el egy időben. „Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a szakavatott főzőcsapatok és a profi mesterszakácsok mellett csapatunk is részt vehetett ezen a nívós rendezvényen.” – mondta el Horváthné Göncz Mária tűzoltó zászlós. 

fotó: Katasztrófavédelem 

A Kapuvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság a korábbi évekhez hasonlóan idén is két – a „kapuvári böllérmáj”, valamint a „házi sütemény” – kategóriában nevezett a megmérettetésen. 

A zsűri elnöke Horváth Csaba, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség vármegyei elnöke, míg a tagok a Szabadtűzi Lovagrend zsűrijogú mesterszakácsai voltak.  

A város jellegzetes étele és a sütemény elkészítése a Kapuvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság csapatának remekül sikerült. A böllérmájat ezüst, míg „házi sütemény” kategóriában készített édességet arany minősítéssel jutalmazták a bírák. Külön öröm számukra, hogy „A legvendégszeretőbb csapat” különdíját is megszerezték. 

fotó: Katasztrófavédelem 

A lelkes brigád a többnapos előkészületet és az izgalmakkal teli sütés-főzést követően egy sikeres napot tudhatott maga mögött és büszkén vehették át az értékes elismeréseket.

A csapat tagjai:

Varga József c.tű.főtörzsőrmester                                          

Dobosi Zsolt c.tű.főtörzsőrmester.                                                                                        

Hoffer Ákos c.tű.főtörzsőrmester                               

Nyerges Roland c.tű.törzszászlós

Horváthné Göncz Mária c.tű.zászlós

fotó: Katasztrófavédelem 

Borítókép; Katasztrófavédelem 

Legnépszerűbb cikkek