| 2017. április. 29. | 2 perc olvasás

A Kazah Nemzeti Művészeti Egyetem Zenekara adott koncertet Sopronban

A Kazah Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulója alkalmából adott hangversenyt a Liszt Központban a Kazah Nemzeti Művészeti Egyetem Népi Hangszeres Zenekara.

A hangverseny előtt Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú város polgármestere örömét fejezte ki, hogy a leghűségesebb városban köszöntheti, a két ország között 25 éve létesült diplomáciai kapcsolat felvételének alkalmából Rusztemov Nurbah, a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét és munkatársait valamint a Kazah Nemzeti Művészeti Akadémia Népi Zenekarának művészeit. 

Dr. Fodor Tamás hangsúlyozta a két ország közötti baráti kapcsolatok kialakulásának jelentőségét, melyek az üzleti életben is megerősödtek, aminek bizonyítéka, hogy létrejött a magyar-kazah beruházási alap illetve a tavalyi évben megalakult a magyar-kazah stratégiai társaság is. A két ország közötti kapcsolatok erősődését az említett gazdasági együttműködéseken túl, az egyre erősödő turisztikai és kulturális rendezvények is bizonyítják, ami egyben azt is jelenti, hogy a két nép újra egymásra talált. Nagy megtiszteltetés, hogy a Kazah Nemzeti Művészeti Akadémia Népi Zenekara Sopront választotta a hangverseny helyszínének, amit ezúton is megköszönt.  

Rusztemov Nurbah, a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete megköszönte a város vendégszeretetét valamint azt, hogy Sopron elősegíti a két ország közötti kulturális kapcsolatok erősítését. Felidézte, hogy Magyarország az elsők között ismerte el 1992-ben a Kazah Köztársaság függetlenségét valamint azt, hogy 1993-ban Magyarországon nyithatták meg első diplomáciai követségüket. Hangsúlyozta a stratégiai partneri viszony fontosságát a két ország között, amelynek köszönhetően egyre erősebb kapcsolatok alakulnak ki az oktatás, a kereskedelem, a kultúra és a turisztika területén is. 

A hangversenyen a Kazah Nemzeti Művészeti Akadémia Népi Zenekarát Glymov Duran, a Kazah Köztársaság érdemes művésze vezényelte, amely koncerten a kazah zeneszerzők művei mellett klasszikus európai művek is szerepeltek és amely hatalmas sikert aratott a teltházas fellépésen.  


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek