| 2019. július. 6. | 2 perc olvasás

A kelták nyomában a Várhelyen

14. alkalommal rendezték meg a Kelta Ünnepet a Soproni Parkerdőben, a Várhelyen szombaton. A családi programon régészeti séta, harci bemutatók, koncertek szórakoztatták az érdeklődőket, akik egy rég letűnt kor hangulatát is átélhették.

Egykor egy harcos és természetszerető nép lakta a soproni erdőket, akik a közép-európai térség egyik legnagyobb magaslati erődített telepét hozták létre a Várhelyen. Ennek az emlékét őrzi a Kelta Ünnep, amit az utóbbi években a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. rendez meg. - Alapvető feladatunk, hogy a területünkön lévő történelmi emlékhelyeket, a Várhelyet, mint kiemelt régészeti lelőhelyet népszerűsítsük és ez a Kelta Ünnep célja. – mondta el érdeklődésünkre Bánáti László parkerdei és kommunikációs igazgató. - Azonban nem csak ilyenkor, hanem az év többi részében is szervezünk ide programokat, például a tavaly átadott régészeti örökség tanösvény segítségével az Erdei Iskola keretében -emelte ki.

- A kelták mintegy kétszáz évet töltöttek el itt, a Várhely sokkal inkább a kora vaskori anyagáról jelentős. Ennek a kora vaskori népnek, aki itt élt még nem volt neve a történelemben. A régészeti anyag alapján neveztük el őket Hallstatt kultúrának. Nagyon valószínű, hogy a kelták velük valamilyen rokonságban voltak. Az anyagi kultúrájuk és talán a genetikai kapcsolatok is a kora vaskorból fejlődtek ki, hogy a késő vaskorban, a kelta időszakban kiteljesedjenek gyakorlatilag egész Európában - részletezte Dr. Mrenka Attila a Soproni Múzeum régésze.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok kiemelte: történelmünkben vannak kiemelkedő események és évszámok, amikre büszkék vagyunk, ilyen az 1277-es esztendő, amikor Sopron Szabad Királyi Város lett, majd 1921 és a népszavazás végül pedig a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik. - Fel szoktuk azt is idézni, hogy már a római korban is lakott volt a város Scarbantia néven. Sopron azonban ennél jóval több és színesebb, ezt mutatja be a Kelta Ünnep. Itt 2500 éve is jó volt élni. Azóta nem változott az embereknek azon tulajdonsága, hogy ott szeretnek élni, ahol jók vagy megteremthetőek a mindennapi élethez szükséges feltételek - tette hozzá a városi tanácsnok.


fotó: Griechisch Tamás
Taschner Tamás szervező, Barcza Attila országgyűlési képviselő, Dr. Mrenka Attila régész, Dr. Jámbor László, a TAEG Zrt. vezérigazgatója, Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és Bánáti László szervező a megnyitón.
Taschner Tamás szervező, Barcza Attila országgyűlési képviselő, Dr. Mrenka Attila régész, Dr. Jámbor László, a TAEG Zrt. vezérigazgatója, Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és Bánáti László szervező a megnyitón.
fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen már délelőtt számtalan látványos családi program fogadta az érdeklődőket: volt harci bemutató, íjászat, lehetett a kort idéző zenét hallgatni, táncbemutatót nézni. A Kelta Ünnep kísérőrendezvénye volt a Pannon Kelta Játékok, ahol erőpróbával is várták a kicsiket és nagyokat.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek