| 1 perc olvasás

A keltáktól a Jerevánig – előadás a Jereván-lakótelep kelta múltjáról

Gondolná-e az ember, amikor a Teleki Pál utcára rákanyarodik, hogy egy olyan városrészbe érkezett, ahol már 3000 éve is város állt? Pedig a Jerevánnal éppen ez a helyzet!

Az előző évek Jereván-város(rész)ismereti sétáinak népszerűsége és sikere után, amelyeket Taschner Tamás idegenvezető vezetett, idén, a mai Jereván-lakótelep helyén valaha létező, a séták során a már többször emlegetett, kelta kori településről fogunk többet megtudni, ezúttal egy izgalmas vetítettképes előadáson – adta hírül Tóth Éva, a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke, a településrészt bemutató ingyenes rendezvénysorozat kezdeményezője.

A keltáktól a Jerevánig – mindennapi örökségünk című előadásra dr. Mrenka Attilát, a Soproni Múzeum vezető régészét kérték fel, aki korabeli leleteket is bemutat az eseményen – tette hozzá Tóth Éva.

Május 29-én, szerdán, 17:30-kor kezdődik az időutazás a Szent Imre-templom aulájában.

A Jerevánon a múlt szó szerint a talpunk alatt hever, az előadás során egyre mélyebbre ásunk benne

– tette hozzá dr. Mrenka Attila.

A Soproni Múzeum vezető régésze, a vaskor kutatója előadásában bemutatja, hogy Sopron ősi lakói, a kelták és a kelták elődei, miként éltek, hogyan szervezték mindennapjaikat és mi kötötte őket ehhez a földhöz. Hogyan lett az Ikva menti kis őskori faluból hirtelen az a város, amit ma ismerünk.

Borítókép; SopronMédia archívum 

Legnépszerűbb cikkek