| 2023. február. 2. | 2 perc olvasás

A kéménytűz és a szén-monoxid szivárgása után

Évente átlagosan negyven kémény gyullad ki és átlagosan nyolcvan szén-monoxid szivárgásos esethez vonulnak a tűzoltók Győr-Moson-Sopron vármegyében.

Az eseteket követően másik, alternatív fűtési módot kell találnunk, amíg nem használhatjuk újból az elsődleges fűtési rendszerünket. Legyünk körültekintőek a választást illetően, hiszen a korábbi káreseményekhez képest még nagyobb bajt okozhatunk a nem megfelelő eszközökkel, vagy azok nem megfelelő használatával. Bármilyen alternatívát választunk, a működtetésének szabályait tartsuk be, még akkor is, ha csak rövidtávon szeretnénk használni az adott eszközt. 

Az ideiglenes, alternatív tüzelő- és fűtőberendezések alkalmazásával kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet: 

  • A kazánból kicsapódó láng, kipattanó szikra miatt keletkező tüzek megelőzése érdekében fontos, hogy ne tegyünk a fűtőeszköz közvetlen közelébe éghető anyagot, mert könnyen lángra kaphat.
  • A begyújtáshoz használt papírt és gyújtóst tegyük távolabb, valamint az éghető padlóburkolatú helyiségekben a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezés ajtaja elé helyezzünk el egy fémből készült parázsfelfogót.
  • A tüzelőberendezés füstcsöve mindig legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, hogy ne tudjon szétcsúszni vagy kiesni a helyéről.
  • A fűtőeszköz kitakarítása során ügyeljünk arra, hogy a hamut, a teljes kihűléséig kizárólag tűz- és hőálló edényben, éghető anyagoktól megfelelő távolságban tároljuk.
  • Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a kitárazott hamu olyan helyen legyen, ahol nem okozhat tüzet, hiszen akár órákkal később, amikor már nem is gondolnánk, a szél könnyen felkaphatja a még izzó részeket és meggyújthatja a környezetében lévő tárgyakat, növényeket.
  • Fontos, hogy csak olyan fűtési rendszer létesíthető, használható, amely rendeltetésszerű működése során nem okoz tüzet vagy robbanást.
  • A zárt térben, nyílt lánggal működő eszközök az égéshez szükséges oxigént a szoba levegőjéből nyerik, ezért a szén-monoxid kialakulásának forrásai lehetnek, így a hideg időjárás ellenére is fontos a friss levegő-utánpótlás biztosítása.
  • Elektromos fűtőberendezések esetén legyünk tekintettel arra, hogy a régi, alumínium vezetékes elektromos hálózat könnyen túlterhelődik egy nagyteljesítményű eszköztől.

A tűzesetek megelőzésében és korai észlelésében nagy segítséget nyújthat egy füstérzékelő felszerelése. A kezdeti, kisebb tüzek gyors és biztonságos oltására pedig ajánljuk, hogy szerezzenek be otthonra egy tűzoltókészüléket. A szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében pedig ajánlott egy érzékelő beszerzése, amely időben figyelmeztet minket a veszélyre. 

Legnépszerűbb cikkek