| 2023. június. 20. | 1 perc olvasás

„A képzelődés csodás dolog.”– Visszaszámlálás egészen a gyerekkorig az Okuláré Projekt évadzáróján

Nem csak a közelgő nyári szünethez számolunk most vissza, az Okuláré Projekt idei évadjának utolsó hívószava most a “VISSZASZÁMLÁLÁS” volt, de mondhatnánk azt is, hogy várakozás, kilövés, ébresztő, nekifutás, ünnep, kiszámoló, fenyegetés, ajtó, ütközés, kezdet, vég… a Fiatal Drámaírók Háza döntős szerzői ugyanis így ragadták meg a lényegét szövegeikben. Sopronban június 22-én 18 órától lehet megtekinteni a soproni okulárés csoport felolvasó estjét a Cédrus könyvesbolt különtermében.

Az Okuláré Projekt egy kéthavonta megvalósuló színházi felolvasóest-sorozat, amelyre a pályakezdő drámaírók nyílt pályázat útján kerülhetnek be. Minden alkalommal egy megadott hívószóra születnek az egyfelvonásos szövegek – ez júniusban a Visszaszámlálás volt – a döntős szerzők, Hodászi Ádám, Holczer Dávid és Nagy-Szakmáry Attila drámái is ebből inspirálódtak. A szövegek kiválasztásában és fejlesztésében ezalkalommal műhelyvezetőként Gimesi Dóra író, rendező, Békés Pál-díjas dramaturg, a Budapest Bábszínház irodalmi vezetője segítette a szervezők munkáját.

A lelkes soproni csoport gőzerővel készül a csütörtöki bemutatóra, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. A belépés díjtalan.  

Az amatőr felolvasókból álló, irodalomkedvelő társaság célja, hogy a szövegeket a legnagyobb átéléssel tudják tolmácsolni a jelenlévőknek.

A három előadott darab után a jelenlévők megoszthatják érzéseiket, gondolataikat a szövegekkel kapcsolatban, és szavazniuk is kell, hogy melyik tetszett a legjobban. Minden városban megtörténik a voksolás, így a végén kiderül, ki nyeri el a nézők tetszést.

A szervezet az évadzárás után sem pihenhet sokáig, szeptember végén érkezik ugyanis a Fiatal Dráma Fóruma nevezetű fesztiváljuk, ami a fiatal alkotók, a színházi szakma, és a színház iránt érdeklődő közönség független találkozási pontjaként szolgál. Az esemény egy könyvbemutató köré épül, a szervezők ekkor mutatják majd be a „Keringés” című drámaantológiát, amiben 19 pályakezdő szerző kap helyet. Az esemény további részletei a Fiatal Drámaírók Háza Facebook oldalán jelennek majd meg, ahol a drámaírói ambícióval rendelkezők további pályázatokat is találhatnak.

A soproni esemény linkje ITT található.

Legnépszerűbb cikkek