| 2018. december. 2. | 1 perc olvasás

A kerámia és költészet rokonsága – Borsodi Zsuzsa alkotásai Bánfalván

Advent első vasárnapján a Sopronbánfalvi Kolostorban nyitották meg Borsodi Zsuzsa, soproni keramikusművész kiállítását.

Borsodi Zsuzsa kerámiái – a közismert, csipkemintás  női alakokat formázó kisplasztikák, az elvont formavilágú alkotások, a  fali kerámia-képek – mellett rajzait, grafikáit is láthatja a közönség, továbbá egy egészen újszerű technikával készített, színes, képi ábrázolást felelevenítő kerámia-dombormű páros is látható a kiállításon.

- A művész különleges adottsága, hogy az anyag és gondolat közötti átjárást érzi, éli és ezt a folyosót számunkra is megnyitja, megteremti – fogalmazott a kiállításmegnyitón Tóth Éva, újságíró, az Eszterháza Központ kommunikációs igazgatója. -  Borsodi Zsuzsa agyagot formáz, zománccal fed, éget hatalmas hőfokon, és mindeközben „fogalmaz”. Fogalmakkal, elvont gondolatisággal, üzenettel, érzelemmel ruházza fel tárgyait, amelyek élővé, „lényekké” válnak – fűzte hozzá.

Borsodi Zsuzsa rajzainak elemzését Sulyok Gabriella, Munkácsy-díjas grafikusművész elismerő véleményét idézve tette meg. „Számomra külön bizonyíték, hogy jó rajzolás nélkül kerámiát sem lehetne fogalmazni.” – írta Sulyok Gabriella 2017-ben Borsodi Zsuzsa vendégkönyvébe. „Így, a rajz perspektívájából történő együttszemlélése Borsodi Zsuzsa kerámiáinak hitelesítése mindannak, ahogyan a költészettel rokon forma-, motívum-világa, megszemélyesítései, vagy éppen elvonatkoztatásai:  mind a jóra való törekvés jelei” – tette hozzá Tóth Éva.

Az adventi koszorú első gyertyájának fényénél Fodor Gábor fuvolaművész muzsikája, majd a Collegium Musicum Jaurinense kórus éneke teremtett meghitt hangulatot.

A kiállítás január 20-áig tekinthető meg a Bánfalvi Kolostorban.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek