A kezelt rákbetegség gyógyítható, ha időben megfogjuk egymás kezét

A mellrák elleni küzdelemről is szólt az Alzheimer Café februári programja, amelynek során kiemelték: a daganatos megbetegedések időben elkezdett kezeléssel és összefogással gyógyíthatóak. Az eseményt február 18-án, kedden tartották a Pannónia Hotelben.

A rendezvény megnyitóján dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítványának elnöke rávilágított: az Alzheimer Café rendezvényei kivétel nélkül fontosak, ugyanis a megelőzésről szólnak. - A mai nap azért volt jelentős, mert arról szólt, hogy miképpen tudjuk megelőzni a bajokat akkor, ha odafigyelünk egymásra – tudtuk meg tőle. - Ugyan most női bajról van szó, de örülök, hogy nem csak hölgyek voltak itt, hanem férfiak is. Hiszen talán éppen nekik kell erősnek lenniük, ha a nő, akivel együtt vannak beteg. Ugyanis nem szabad senkinek sem bepánikolnia a betegség tudtában, hanem menjünk elébe és amíg csak lehet, kezeltessük magunkat. Így megelőzhetjük, hogy a kór komolyra forduljon. Ezért mindenki számára fontos volt ez az előadás is – emelte ki.  

A program során az érdeklődők meghallgathatták dr. Pásztor Enikő, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Neveléstudományi és Pszichológiai Intézet tanársegédjének „Fogjuk meg egymás kezét, a mellrák megelőzéséért” című előadását. - 1 évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy beteg vagyok, azt az első pillanattól kezdve felvállaltam és mindenki számára egyértelművé tettem, hogy én is érintett vagyok – hívta fel erre a figyelmet. - Úgy érzem, hogy ezzel egyfajta küldetést is kaptam. Most már túl vagyok a nehezén, így tudok is erről a küzdelemről beszélni. Az előadásomban az utamon keresztül olyan perspektívát vázoltam az érintettek számára, amely egyértelművé teszi, hogy meg lehet a rákból gyógyulni – világított rá a tanársegéd, aki hozzáfűzte: fontos, hogy az Alzheimer Café közönségének tudta elmondani a történetét, hiszen az időseket fokozottan érinti ez a betegség.

A rendezvényen részt vett Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere is, aki kiemelte: fontos, hogy figyeljünk egymásra és fogjuk meg beteg embertársaink kezét. - Szinte mindannyian voltunk már betegek és tudjuk, hogy mit jelent egy segítő mozdulat – világított rá. - Az egészséges ember magabiztos, ura a helyzetnek ezért képes segíteni egy betegnek. Ha ott áll mellette, megfogja a kezét és mond neki pár kedves szót, az hatalmas erőt és bátorságot ad a rászoruló embertársának a küzdelemben – fejtette ki.

A rendezvény keretében a résztvevők megtekinthették a Mellrákinfó Egyesület „Egy élet-két csoda” című fotókiállítását is. Ezzel a szervezők azt akarják sugallni a hölgyek számára, hogy az időben felfedezett és kezelt rákbetegség gyógyítható, ha időben megfogjuk egymás kezét. Az eseményen részt vett Péli Nikoletta, Sopron Önkormányzata Népjóléti Bizottságának elnöke.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek