| 2021. szeptember. 18. | 2 perc olvasás

A kilátó napján emlékeztek meg Andrássy Péterről

A Kulturális Örökségvédelem Napja alkalmából tartották a kilátó napját Sopronban, a Károly-kilátónál. A nagy múltú Soproni Városszépítő Egyesület rendezvényén megemlékeztek Andrássy Péterről, Sopron díszpolgáráról is.

A Soproni Városszépítő Egyesület és a TAEG Zrt. által szervezett ünnepségen Dr. Józan Tibor a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy éves programjuk egyik fontos és biztos pontja, hogy a Kulturális örökségvédelem napján a Károly-magaslati kilátóhoz látogatnak el. – Az épületben létrehozott kiállítás adja az apropóját ennek a rendezvénynek, amely a helyi természettudósok munkáját és életét mutatja be. A mai esemény azért is különleges, hiszen Andrássy Péter, aki ezt a tárlatot megálmodta és  megvalósította, nemrég távozott tőlünk, ma róla emlékezünk meg. Andrássy Péter volt „a tanár”. A tanár, aki az életpályáját a fiatalság természet szeretetére való nevelésének szentelte – mondta el a Városszépítő Egyesület elnöke. 


fotó: Griechisch Tamás

A város nevében dr. Simon István köszöntötte a kilátó napi rendezvény résztvevőit. Az alpolgármester úgy fogalmazott, már régi hagyomány, hogy szeptemberben a soproni erdő szívében, Károly-magaslaton tisztelgünk a természet szépsége előtt. – Ilyenkor megköszönjük a több, mint 150 éves Soproni Városszépítő Egyesület áldozatos munkáját, a misszióját, amiben nagy szakmai tudással, elkötelezettséggel és magas etikai hozzáállással óvja az épített környezetet és a természeti kincseket. Ez az egyesület párját ritkítja, úgy gondolom Magyarországon még egy ilyen nincs. A mai napon közösen visszatekintünk, emlékezünk a nagy elődökre,  kiemelten Andrássy Péterre – hangsúlyozta dr. Simon István.


fotó: Griechisch Tamás

Bánáti László, a TAEG Zrt. oktatási és közjóléti igazgatója elmondta, a kilátók napját a Soproni Városszépítő Egyesület és a TAEG Zrt. már a kezdetek óta közösen szervezi. Felhívta a figyelmet, hogy az idei egy sajnálatos, de különleges alkalom, mert a rendezvény megálmodójára, Andrássy Péterre emlékezünk. – Úgy gondolom, a tanár úr élete és munkássága egy rendkívül fontos dolog számunkra, hiszen azt tudni kell, hogy ami a Károly-kilátóhoz érkezőt fogadja - a botanikus kert, a természetismereti ház, az itt található állandó kiállítások – ez mind-mind az ő álma volt, amelyet közös munkával, együtt valósíthattunk meg – fogalmazott Bánáti László.


fotó: Griechisch Tamás

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Liceum két tanulója az ünnepségen Andrássy Péter korábbi diákjainak tollából származó visszaemlékezéseket olvastak fel. 

A megemlékezések után dr. Józan Tibor a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke, dr. Simon István alpolgármester, Abdai Zsolt önkormányzati képviselő és Bánáti László, a TAEG Zrt. oktatási és közjóléti igazgatója közösen ültették el azt a fát, amely a néhai tanárnak állít emléket. 

A rendezvényen közreműködött a Brass Brothers rézfúvós zenekar az emlékfa elültetése után  Andrássy Péter felesége süteményekkel, a Vincellér ház pedig borokkal várta  az ünnepség vendégeit.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek