| 2019. október. 19. | 2 perc olvasás

A kínaizáló művészet gazdagsága – két könyv bemutatóját tartották Eszterházán

- Számtalan, évtizedeken átívelő gondos kutatások után is tartogat az eszterházai örökséghelyszín mindig újabb csodákat, meglepetéseket, különlegességeket, a csodán belül is csodát! – ezt Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza ügyvezetője mondta annak kapcsán, hogy a fertődi Esterházy-kastélyban tartották két könyv bemutatóját.


fotó: Eszterháza Központ

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kiadásában jelent meg a szakma által is egyedülállóan értékesnek tartott két hiánypótló kiadvány, Fajcsák Györgyi: Pagodák,  napernyők, Buddhák. Chinoiserie falfestmények Eszterházán és "Mulan at Eszterháza" The Lacquer Cabinets in the Collection at Esterházy Palace” címmel.

Kérdésünkre Egresitsné Firtl Katalin kifejtette: „Mindkét könyv méltón képviseli, jeleníti meg mindazt, amit Eszterháza minden szeglete, épített és természeti környezete üzen, éreztet, sugároz, megmutat az ide látogatónak. Eszterháza valóban a csodák kimeríthetetlen forrása.”

Az ügyvezető hozzátette:

-A kínaizáló művészet gazdagsága a barokk-rokokó építészet-díszítőművészet-iparművészet-életvitel egyik különlegessége.

Az akkor talán elképzelhetetlen messzeségben levő egzotikus tájak díszítőelemeinek a korabeli Európa egyik kulturális központjában, Eszterházán történt meghonosítása és megvalósítása tette igazán különlegessé és befejezetté a nagy barokk-rokokó művet. Az Esterházy-kastély falait díszítő kínaizáló falfestmények a Kínai-divat magyarországi jelenlétének egy kiemelkedően jelenős emlékanyaga.

-A tartalmas, szép kivitelezésű, csodaszép fotókkal díszített tudományos könyvek, amelyeket az Eszterháza Központnak sikerült megalkotni, megjelentetni, és bemutatni, a Társaság közös eredménye és büszkesége – fogalmazott Egresitsné Firtl Katalin, aki köszönetet mondott Magyarország Kormányának, hogy biztosított forrást a két könyv és a benne lévő minden tudás, érték és szépség megjelentetéséhez és közkinccsé tételéhez.

Dr. Fajcsák Györgyinek, a szerzőnek a kimagasló színvonalú munkákért járt köszönet, mint ahogyan a további közreműködőnek is, akik tudásuk legjavát nyújtották ahhoz, hogy a könyvek által mindenki „részese lehessen Eszterháza csodájának”.

  A fertődi Esterházy-kastély Haydn-termében tartott könyvbemutatón a kiadót képviselő Egresitsné Firtl Katalin köszöntőjét követően a könyvek szakmai jelentőségét a szakterület és a tematika áttekintő elemzésével - többek között - Bugár-Mészáros Károly műemlékvédelmi szakmérnök is elismeréssel méltatta.
A szerző az Esterházy-kastély chinoiserie falfestményeit tematikus tárlatvezetésen mutatta be a könyvbemutatón résztvevőknek, akik között a tudományos és szakmai világ számos jeles képviselője között az eseményen jelen volt Őexcelenciája Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek