A kis gazdasszony szépítészként is tevékenykedik

Míg a fiatalok többsége szabadidejét bulizással, sporttal, esetleg nyelvtanulással tölti, addig Zergi Alexandra a saját gazdaságában dolgozik. És ami még meglepőbb: az állatok gondozását és a szántóföld művelését remekül össze tudja hangolni választott szakmájával, a kozmetikával.

Szandi hajnalban a tyúkokkal kel, hogy még iskola előtt meg tudja etetni az állatait: a bohókás kutyát, Mollyt, a két kecskét, a két nyuszit, Vilmost, Margitot és a kicsinyeiket, a 40-nél több tyúkot és a három törpekakast. Míg mások hétvégenként a bolhapiacon szereznek be csecsebecséket, addig a lelkes állatbarát Nagycenken látogatja meg az állatvásárt, ahonnan nem tud üres kézzel hazajönni.

– A gazdálkodásba nőttem bele, és el sem tudnám képzelni, hogy állatok nélkül éljek – meséli, miközben megmutatja, hogyan szokta a kecskéit, Adélt és Lédát –, akiket a barátnőjével neveztek el Ady nyomán – naponta fésülgetni. Látszik rajta, hogy szíve legmélyéből szereti az állatokat. Azt is részletesen elmagyarázza, hogy milyen magok keverékével eteti a tyúkjait, majd hozzáteszi: „Azok a kedvenceim, amelyeknek még a lábukon is toll van. Nézd meg, milyen aranyosak!”

A kis gazdaságban van még egy majdnem húsz éves póni is, aki láthatóan jó barátságban van a kiskecskékkel. Az idilli hangulatba tökéletesen beleillik a – göndör, szőke, dús hajával (amiért sokat szekálták az általánosban) – leginkább hegyi tündérre emlékeztető, 17 éves lány.

Ezek után jogosan merült fel bennünk a kérdés, hogy miért nem mezőgazdasági iskolában tanult tovább Szandi, aki nyáron egy kozmetikában töltötte a gyakorlatát.

– Én is úgy éreztem, hogy a mezőgazdasági suli lenne a legmegfelelőbb számomra, de a legközelebbi Csornán van, én pedig egy napot sem bírnék ki az állatok nélkül – teszi hozzá. – Amikor a szüleimmel a pályaválasztásról beszélgettünk, valahogy szóba került a kozmetika is. Végül is a Handler-középiskolába jelentkeztem, és nem bántam meg. Időközben nagyon megszerettem a szépítészetet, és már egyszerűbb dolgokat – például szempilla- és szemöldökfestést, -szedést – meg is csinálok az ismerősöknek itthon.

Persze, amikor az ideje engedi. Szandi ugyanis a suliból már rohan haza Ágfalvára, hogy összeszedje a tojásokat és ellenőrizze, minden rendben van-e az állataival. A szünidőket sokszor a szántóföldeken munkával tölti, ugyanis már saját traktorja is van. Az ifjú hölgy soha nem tétlen: takarít, füvet nyír, el sem tudja képzelni, hogy bármikor is unatkozzon.

Címkék: gazdaság

Legnépszerűbb cikkek