| 2024. április. 14. | 1 perc olvasás

A kitelepített németekre emlékeztek Sopronbánfalván

Sopronbánfalván istentisztelettel, illetve a Hajnal téri emlékműnél koszorúzással emlékeztek meg a helyi németek kitelepítésének 78. évfordulójáról. Az ünnepségen dr. Farkas Ciprián beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a múltbeli történések is arra ösztönöznek minket, hogy Magyarországnak a háborúkból ki kell maradnia.

A sopronbánfalvi evangélikus templomban kétnyelvű istentisztelettel emlékeztek meg a helyi németek 1946-ban történt elűzéséről. Az esemény az Ágfalvi és Sopronbánfalvi Társult Evangélikus Egyházközség szervezésében valósult meg.

fotó: Rombai Péter 
78 évvel ezelőtt történt a Sopron környéki németek kitelepítése, melynek következményeként az addig 2500 fős gyülekezetünk mindössze pár száz főre csökkent. Napjainkban is rendszeresen tartunk kétnyelvű istentiszteleteket, hiszen az a célunk, hogy ápoljuk és a fiatalokkal is megismertessük a német hagyományokat

– mondta el kérdésünkre Heinrichs Eszter evangélikus lelkész.

fotó: Rombai Péter 

Az istentiszteletet követően a megemlékezés a kitelepítési emlékműnél folytatódott, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester mondott beszédet.

fotó: Rombai Péter 
1946-ban Sopronból csaknem 7000 német ajkú honfitársunkat telepítették ki német területre. Ezt a veszteséget a város sohasem heverte ki. A múltbeli történések legfőbb üzenete, hogy a háborúkból ki kell maradnunk, hiszen Magyarországnak nem érdeke, hogy belekeveredjen egy fegyveres konfliktusba

– hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

fotó: Rombai Péter 

Az esemény végén a jelenlévő önkormányzatok és szervezetek, egyesületek képviselői megkoszorúzták a kitelepítési emlékművet. Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Mágel Ágost és Stöckert Tamás önkormányzati képviselők helyezték el az emlékezés virágait.

fotó: Rombai Péter 
Sopron – és Magyarország - történelmének egyik legszomorúbb eseménye a helyi németség kitelepítése, amely tervszerű etnikai tisztogatás volt. Sopronból és a térségéből hétezer német ajkúnak kellett hátrahagynia ingó és ingatlan vagyonát, hogy új otthonra leljen Németországban. 
fotó: Rombai Péter 

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek