| 2019. április. 28. | 1 perc olvasás

A kitelepítettekre emlékeztek Sopronbánfalván

Vasárnap a sopronbánfalvi evangélikus templomban kétnyelvű istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek meg a bánfalvi németek 1946-ban történt elűzéséről.

A megemlékezés kapcsán az Ágfalvi és Sopronbánfalvi Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze Heinrichs Eszter elmondta: Bánfalván több mint 2000 embernek kellett elhagynia az otthonát 1946-ban. - Rengeteg szomorú történetet hallottam a kitelepítésről – mondta a lelkész. - A kitelepítetteknek húsvéthétfőn gyakorlatilag két órán belül búcsút kellett mondaniuk otthonuktól.

Az istentisztelet utána kitelepítési emlékműnél folytatódott a megemlékezés, ahol beszédet mondott a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Krisch Magdolna, aki kiemelte: több mint két emberöltő elmúltával még mindig döbbenten állnak itt. Most már nem minősítik a történteket, csak szomorúan és büszkén emlékeznek azokra, akik egykor Bánfalva lakói voltak. Egy 50 kg-os bőrönddel indultak útnak és ahová érkeztek ott még annál is kevesebb volt mint amire számítottak és még rosszabb lett. Nem csak nekik volt minden idegen, ők is idegenek voltak mindennek és mindenkinek.

Sopron önkormányzata nevében Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok mondott beszédet. - Németek és magyarok egymással barátságban éltek évszázadokon keresztül Sopronban- mondta Dr. Farkas Ciprián.   -Ez olyan kulturális és gazdasági szövetet alkotott, amiből ha kihúznánk mindazt a szálat, amit a németek adtak hozzá, összedőlne az egész. Ezt bizonyítja az 1921. december 14-én tartott népszavazás, amin az itt élő németség többsége a magyar haza mellett tette le a voksát, hiszen ők itt voltak otthon- tette hozzá.

A megemlékezésen közreműködött a Bánfalvi Hagyományőrző Kórus és - harmónikán - Baranyai Konrád, valamint a Wandorfer Hagyományőrző Egyesület. Az esemény végén a jelenlévő önkormányzatok és szervezetek, egyesületek képviselői megkoszorúzták a kitelepítési emlékművet. Sopron önkormányzata nevében Dr. Farkas Ciprián és Táp Lászlóné valamint Mágel Ágost önkormányzati képviselők koszorúztak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek