| 2016. augusztus. 9. | 1 perc olvasás

A kívánságok éjszakája 2016 - Hullócsillagok augusztusban

Hamarosan az év egyik leglátványosabb csillaghullását lehet majd látni a Persediak meteorraj jóvoltából.

Ha hullócsillagot láttunk, akkor kívánjunk valamit! Amennyiben senkinek nem áruljuk el a kívánságunkat, akkor az teljesülni fog egy éven belül. Legalábbis a babona szerint, de ha nem hiszünk ebben, akkor is érdemes egy próbát tenni, hiszen nem veszíthetünk vele semmit. 

fotó: Maxwell Palau/Star Dude Astronomy
fotó: Maxwell Palau/Star Dude Astronomy
space.com

Az egyik legideálisabb alkalom arra, hogy próbára tegyük a fenti állítást, az augusztusban van, hiszen a Persediak meteorraj észlelése ilyenkor a legjobb. No persze, akkor is érdemes kémlelni az égboltot, ha nem kívánunk semmit, csupán a látványban szeretnénk gyönyörködni. Augusztus 10-től már aktívabban észlelhetőek a Persediak meterorrajok,  de 12-én egyes előrejelzések szerint akár 150-200 hullócsillag is látható lesz óránként éjfél és hajnali 4 óra között. 

A megfigyeléshez semmi különleges eszközre nincs szükségünk, talán csak egy polifomra vagy plédre, hogy le tudjunk heveredni kényelmesen és egy körpanorámát garantáló helyre, ahonnan könnyeben észlelhetjük a hullócsillagokat.  A Bécsi domb egy ideális helyszín lehet, de sokan a Harkai út melletti területet választják.

A Magyar Csillagászati Egyesület és partnerszervezetei az ország több pontján terveznek Persediak bemutatót. Sopronban augusztus 12-én 21:30-tól az AlphaPark-ban a Stella Sopron csapatának tagjai várják sok szeretettel az érdeklődőket. 

Legnépszerűbb cikkek