A klasszikus művek és a jazz találkozása Eszterházán

Az Eszterháza Meets Jazz őszi koncertjei ezúttal is azt az igazán egyedi és különlegesen izgalmas zenei élményt kínálják a közönségnek, amelyet a klasszikus művek és a jazz találkozása hív életre az akár több évszázadnyi időtávot átívelő inspiráció mai, újragondolt remekműveiben, méltán világszínvonalú interpretációiban.

Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató-és Fesztiválközpont ügyvezetője és Rácz Márton művészeti vezető közösen jelentették be az Eszterháza Meets Jazz őszi koncertsorozatot a szerdai sajtótájékoztatón.

A szervezők a program különlegessége kapcsán portálunknak kiemelték: Gondoljunk bele, micsoda pompás zenei élményt nyújtana, ha múlt és jelen zenészei együtt örvendeztetnének meg minket játékukkal! Biztosra vehetjük, hogy ha nem lenne két évszázad Haydn-kora és a jazz között, a mester maga is örömmel „jam”-melne egyet Eszterházán.

"Kevés klasszikus zeneszerző előzte meg darabjaival saját korát és látta – e kor korlátait felismerve – a jövőt, amelynek beteljesítéséhez a fentiek leírásakor, 74 évesen már erőtlennek érezte magát. Majd három évtizeden keresztül a „magyar Verszália” falai közt csendült fel először műveinek jelentős része, darabjai innen indultak meghódítani az akkori zenei világot.

De hogyan is alkotta hallhatatlan műveit? Egyik késői életrajzírója, G. A. Griesinger az alábbi szavait jegyezte föl 1806-ban: „Leültem (a zongorához), és fantáziálni kezdtem a szerint, hogy a hangulatom szomorú, vagy vidám, komoly, vagy játékos volt-e. … Ha egyszer birtokba vettem egy (zenei) gondolatot, minden törekvésem arra irányult, hogy a művészet szabályai szerint továbbfejlesszem és ébren tartsam.”Mint szintén egy másik korabeli forrásból tudjuk, a hetven év feletti mester napirendjében még ekkor is szigorúan be volt táblázva délelőtt 2 óra „fantáziálás”. J. Haydn gazdag életműve maga is kipróbálta kora összes zenei irányzatát, együtt kamarázott kortársaival (és nem csak Mozarttal), valamint műveibe beépítette kora összes „komoly” és „könnyűzenei” stílusát. A zeneszerzők egyszerre előadók is voltak, így tudtak igazán élő kapcsolatot ápolni a zenével. A program meghívottjai felidézik azt a kort, mikor az improvizáció még a klasszikus zene szerves része volt."

Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató-és Fesztiválközpont ügyvezetője
Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató-és Fesztiválközpont ügyvezetője
 Rácz Márton művészeti vezető
Rácz Márton művészeti vezető

A program:

2018. október 13., szombat 19.00

BERNSTEIN 100

THE JAZZ SIDE STORY

2018-ban világszerte megemlékeznek a világhírű Leonard Bernstein születésének 100. évfordulójáról. Zongoraművészként és karmesterként lebilincselő és szellemes előadásain egész generációk nőttek fel, s zenei univerzalitásán keresztül még a legfiatalabbak szívéhez is utat talált a klasszikus zene. Mai napig nagy hatású zeneszerzőként nevéhez olyan musicalek kapcsolódnak, mint a West Side Story, a Peter Pan, vagy a Candide. Estünkön legismertebb melódiái hangzanak el, melyek között – ritkaságnak számító videofelvételek bejátszásának köszönhetően – a mesterrel is találkozhat a nagyérdemű.

A 2005-ös Montreux-i Énekverseny győzteseként Junior Prima-díjas jazzénekesnő, Szőke Nikoletta és „a magyar Michael Bublé”-ként emlegetett crooner Gájer Bálint jelentenek garanciát a felhőtlen szórakozás mellett a hiteles megszólaltatásra.

SZŐKE NIKOLETTA – ének

GÁJER BÁLINT – ének

PECZE BALÁZS – trombita

SOSO LAKATOS SÁNDOR – alt szaxofon

KORB ATILLA – harsona

FARKAS ZSOLT – zongora

BARCZA-HORVÁTH JÓZSEF – nagybőgő

GYÁRFÁS ATTILA – dob

2018. október 21., vasárnap 19.00

LUDWIG VAN JAZZ

SÁRIK PÉTER TRIÓ × BEETHOVEN

A klasszikus zene világa nem volt mindig annyira zárt, mint amennyire ma gondoljuk, hiszen régen az előadók egyszerre zeneszerzők is voltak, így tudtak igazán élő kapcsolatot ápolni a zenével. „Megtisztelő és hatalmas feladat … – nyilatkozta Sárik Péter – Mint minden újragondolásnál, itt is nagyon fontosnak tartottam megőrizni a szerzemények eredeti üzenetét és hangulatát. ... többszörösen bebizonyosodott, hogy az igazán nagy művek nemcsak az idő próbáját állják ki, hanem mai környezetbe kerülve újjászületnek, és olyan hatást keltenek, mintha most írták volna őket”.

SÁRIK PÉTER – zongora

FONAY TIBOR – bőgő, basszusgitár

GÁLFI ATTILA – dob

2018. október 26., péntek 19.00

HATÁROK NÉLKÜL

BORBÉLY MIHÁLY ÉS BARÁTAI

Klasszikus számok feldolgozásai, saját kompozíciók és improvizációk stílushatárok nélkül

„Nemzetközi összehasonlításban is kimagasló, számos stílusban és műfajban otthonos, egyéni sound-dal rendelkező” – e szavakkal külön-külön kezdődhetne az este közreműködőinek méltatása bárhol szerte a világon. A Liszt- és Kossuth-díjas Borbély Mihály barátaival egy egyszeri és megismételhetetlen örömzenélésre, egy felejthetetlen utazásra invitál minket a zene lényegének legmélyére és a stílusok peremvidékeire. „Ha fáradt és éhes a lélek »Tündérkenyér« kell neki. Nem lehet ám boltban vásárolni efféle csemegét, csak különleges emberektől kapni ajándékba. Ha hallgatjuk … hosszú időre bespájzolhatunk ebből a földöntúli eleségből!”

BORBÉLY MIHÁLY – szaxofon, klarinét, basszusklarinét, tárogató

LAKATOS GYÖRGY – fagott

OLÁH KÁLMÁN – zongora

HORVÁTH BALÁZS – bőgő

DÉS ANDRÁS – ütőhangszerek

Legnépszerűbb cikkek