A klímatudatos Sopron városért - Tájékoztató az 2022. októberi eseményekről

Végéhez közeledik az önkormányzat „Klímatudatos Sopron városért” programsorozata. Mindkét őszi rendezvény középpontjában a gyermekek szemléletének fejlesztése állt.

2022. október 11-én került sor a soproni klímatudatos előadás-maraton utolsó állomására. A gyermekeknek szóló rendezvények célja, hogy a gyerekek értsék és tudatosodjon bennük, hogy a természet, az élőlények ismerete, szeretete, védelme ugyancsak hozzátartozik mindennapjainkhoz. A diákok számára a különleges tanórákat a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai a Széchenyi István Gimnáziumban tartották.  Az egybegyűlt 7., 8. és 9. osztályosok ez alkalommal a Fertő-Hanság növény- és állatvilágán belül a madarak és az emlősök rendjéhez tartozó denevérek életével, védelmük fontosságával ismerkedhettek. Az iskolások környezettudatos oktatása, szemléletük formálása segíti őket olyan felnőtteké válni, akik alapvetőnek tekintik természeti kincseink megóvását, ápolását. A gimnázium diákjai nagy számban hallgatták az előadásokat.

 

2022. október 13-án tartották a 2. soproni éghajlatvédelmi rajzverseny eredményhirdetését. A „Mit tehetünk Földünkért a nyári szünet alatt?” pályázatra beadott pályaművek azt mutatták be, hogyan védhetjük környezetünket a nyári vakáció alatt, mivel járulhatunk hozzá ahhoz, hogy Földünk még nagyon sokáig élhető maradjon. A rajzversenyre soproni óvodások, általános- és középiskolás tanulók nevezhettek, egyéni kategóriában. Az értékelés során a gyerekek kreativitását, ötletességét díjazták, amellyel korcsoportjuknak megfelelően kifejezik, mennyire fontos városunk tisztasága, a természet, vizeink, az élővilág megóvása.

 

 

Az óvodások, általános iskolások és a középiskolások alkotásait a szakmai zsűri mellett a nagyközönség is értékelte, online szavazás formájában, a következő eredménnyel:

 

Zsűri szavazatai alapján nyertesek

Óvoda: Kótai Fanni, Hermann Alice Óvoda

Alsó tagozat: Páli Titanilla, Doborjáni Ferenc, Egymi

Felső tagozat: Máté Bianka, Lackner Kristóf Általános Iskola

Középiskola: Pap Klaudia Beatrix, Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola

 

Közönségdíjasok

Óvoda: Horváth-Zsigmond Zoé, Bánfalvi Óvoda

Alsó tagozat: Lakner Sophie, Hunyadi János Evangélikus Ált. Iskola, Óvoda Iskola

Felső tagozat: Németh-Hajnal Gellért, Hunyadi János Evangélikus Ált. Iskola, Óvoda

Középiskola: Kőrösy Veronika, Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum

 

Sopron MJV Önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester adta át a díjakat.  Hogy klímatudatos városban éljünk, azért mindannyiunknak tenni kell.  A városvezetés kiemelt stratégiai célja és kötelessége az élhető és egészséges környezet, természeti erőforrásaink és az éghajlat védelme. A klímatudatos gondolkodást ehhez az intézmények és vállalatok, illetve a helyi közösségek és egyének, így felnőttek és gyermekek körében egyaránt erősíteni, folyamatosan fejleszteni kell. Ennek ma, az energiaválság, a klímakockázatok idejét élve különös jelentősége van. Az önkormányzat külön köszönetet mondott a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy bátorították, ösztönözték a gyereket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a polgármesteri hivatal klímatudatos rendezvényein, pályázatain.  Az önkormányzat „Klímatudatos Sopron városért” különböző akciói, programjai nagy számban elérték, megszólították a város lakosságát, tudatosítva az éghajlatvédelem jelentőségét a gyermekekben és felnőttekben egyaránt.

Az egyes eseményekről a www.klimavedelem.sopron.hu honlap, a közösségi média felületei, valamint hirdetmények is folyamatos tájékoztatást adnak.

 

Legnépszerűbb cikkek