| 2021. október. 17. | 2 perc olvasás

A Kodak magyar származású főkonstruktőre: Mihályi József

Tudtad, hogy a fotóipar Edisonjaként emlegetik a magyar származású precíziós műszerészt, Mihályi Józsefet, akinek nevéhez több forradalmi jelentőségű fényképészeti műszaki újítás fűződik?

Mihályi József (1889-1978)
Mihályi József (1889-1978)
http://www.agoradebrecen.hu/

Mihályi 1889. január 27-én született a mai Szerbia területén fekvő Apatin városában. 1907-ben vándorolt ki Amerikába, St. Louisban, és a Wisser Műszergyárban helyezkedett el, ott dolgozta ki első újítását, a mélyrovátkolt forgatógomb terveit. A különböző műszerek beállítógombjait szélesebb barázdákkal látta el, ezzel biztosítva azok precízebb használatát. A mélyrovátkolt forgatógombok később a legtöbb fényképezőgép alapalkatrészévé váltak.

1917-ben dolgozta ki egy távcső gyújtótávolság-növelő toldalékát, amelyre a szabadalmat a harmincadik születésnapján kapta meg. Ezt később a fényképészeti objektíveken is alkalmazták, „előtét” vagy „köztét” (konverter) néven.
1920-ban a haditengerészet megbízásából tervezte meg első világhírű találmányát. Feladata az volt, hogy fejlessze ki a fényképezőgép lehető legpontosabb élességállítását. Ezt egy nagyítóval ellátott toldalékkal oldotta meg, melyet a gép harmonikás kihuzatához rögzített. E nagyító segítségével a fényképezőt használó magát a keletkező képet szemlélve állíthatta be az élességet.

Kodak Super Six-20 - 1938
Kodak Super Six-20 - 1938
https://retropages.hu/

1923-ban került a Kodakhoz, ahol több mint 30 évig dolgozott. A cég vezetése – elismerve zsenialitását – szabad kezet adott neki, kedvére kísérletezhetett, próbálkozhatott újításokkal. Főmérnöknek, majd főellenőrnek nevezték ki a Kodaknál, emellett a fejlesztési terület főfelügyelője is volt. Az általa alkotott fényképezőgépek közül a Kodak Super Six-20 és az Ektra fototechnikai mérföldkőnek számít.

A második világháború évei alatt és után Mihályi a katonai közepes és nagy bázisú távolságmérők konstrukcióján dolgozott, számos szabadalmat is kapott. Nagy pontosságú, könnyen jusztírozható távolságmérői elismeréseként elnöki kitüntetésben is részesült.

Bantam Special - 1936
Bantam Special - 1936
https://inphoto.blog.hu/

A Bantam Special (1936) minden idők egyik legszebb fényképezőgépe, Walter Dorwin Teague ipari formatervező munkája. Ez az igényes, meglehetősen sok optikai elemből álló szabadalmazott konstrukció felülmúlta a német kamerákban meghonosult tükrös-prizmás koincidencia távmérőket. Másik beépített újítása a film szélén kiképzett kivágás – később perforált lyuk – az egyes képek pozicionálására.

Ötletei, szabadalmai, amelyek megvalósultak: az automatikus élességállítás, újfajta film-kazettatípusok vagy az automatikus megvilágítás-vezérlés korábbitól eltérő módszerei.

Egy hosszú, valóban dolgos és elismerésekkel övezett életút végén, életének 89. életévében Rochesterben érte a halál, 1978. szeptember 11-én.


Forrás: Wikipédia

Borítókép: 1943 Medalist − Mihályi utolsó, komplett fényképezőgép-konstrukciója, amely a Super Six-20 továbbfejlesztése. 
Forrás: https://sturm.to/

Legnépszerűbb cikkek