| 2021. október. 30. | 2 perc olvasás

A Korinthoszi-csatorna főmérnöke: Gerster Béla

Tudtad, hogy Gerster Béla (Kassa, 1850. október 20. – Budapest, 1923. augusztus 3.) magyar mérnök, a Korinthoszi-csatorna tervezője és kivitelezésének főmérnöke, a Ferenc-csatorna építésének főmérnöke, Ferdinand de Lesseps és Türr István társaságában 1876-ban részt vett a Panama-csatorna legjobb átvágási nyomvonalát kijelölő expedíció munkájában?

Gerster Béla a Panama-csatorna nyomvonalának kitűzésére kiküldött nemzetközi expedíció tagjaként szerzett jelentős hírnevet. Ezért amikor 1881-ben Türr István megszerezte a görög kormány engedélyét, hogy folytassa a Korinthoszi-földszoros átvágásának elakadt munkálatait, a tervek elkészítésével Gerstert bízták meg, majd a csatornaépítő vállalat főmérnökeként ő vezette a munkálatokat.

Gerster Béla (Kassa, 1850. október 20. – Budapest, 1923. augusztus 3.)
Gerster Béla (Kassa, 1850. október 20. – Budapest, 1923. augusztus 3.)
https://muzsa.sk/

A Korinthoszi-csatorna Görögországban az Égei-tenger és a Jón-tenger közötti mesterséges víziút, amelyet a Korinthoszi-földszoros átvágásával hoztak létre 1881–1893 között. Építésében még négy magyar mérnök – Kauser István, Nyári László, Pulszky Garibaldi és Stéghmüller István – vett részt. Gerster a 80 méter magas hátság átvágását 1882-ben négyezer építőmunkással kezdte meg. A csatorna hossza 6345 méter, talpszélessége 25 méter, a víz mélysége 8,5 méter. Egyidejűleg két kikötőt is építettek, továbbá egy hidat a peloponnészoszi vasútnak. Az építési munkák során 11 millió köbméter földet és kőzetet termeltek ki, elhasználtak 1200 tonna lőport és 450 tonna dinamitot. Az elkészült művet 1893. augusztus 6-án I. György görög király és felesége, Olga királyné – Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében – ünnepélyesen felavatta, majd a víziutat 1893. október 28-án forgalomba helyezték.

Korinthoszi-csatorna
Korinthoszi-csatorna
https://tortenelemportal.hu/

A csatorna megépítése a kor technikai csúcsteljesítményei közé tartozott. A csatornát nem zárták le zsilipekkel. A két végponton a közúti forgalom úgynevezett merülőhidakon át zajlik, amelyek a csatornán át közlekedő hajók érkezésekor egyszerűen alábuknak.

Gerster itthon részt vett Türr István nagyszabású vízgazdálkodási terveinek kidolgozásában, majd a lázas vasútépítés időszakában tizenhárom hazai vasútvonal tervezését és megépítését irányította. Végül 1919-ben a Duna–Tisza-csatorna építési munkáit vezette. A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben édesapja, Gerster Miklós 1848-as honvéd hadnagy mellett helyezték örök nyugalomra. 1957-ben lányát, Gerster Jolán zenepedagógust is ide temették.

Az építők tiszteletére állított emlékmű a Korinthoszi-csatornánál
Az építők tiszteletére állított emlékmű a Korinthoszi-csatornánál
https://hu.wikipedia.org/
A Panama-csatorna
A Panama-csatorna
https://hu.wikipedia.org/

Forrás: Wikipédia

Borítókép: Korinthoszi-csatorna (https://commons.wikimedia.org/)

Legnépszerűbb cikkek