A kormány egy hónappal meghosszabbította a határzárat

  2020. október 1. - www.sopronmedia.hu (híradó.hu)

A kormány egy hónappal meghosszabbította a határzárat október elsejétől és a látogatási tilalmat fenntartja a kórházakban idős otthonokban – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az iskolákban megkezdődött a diákok hőmérsékletének mérése és az influenza elleni védőoltás október elsejétől ingyenes lesz – közölte.

A vírushelyzetről elmondta, hogy szeptember elején bekövetkezett ugrásszerű növekedés megállt és 600–1000 főt éri el a napi megbetegedések száma.

Hozzátette: Az esetszámok tekintetében Magyarország az európai középmezőnybe tartozik és a védekezés szempontjából is az európai élvonalban van.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, felállították egy influenzafigyelő szolgálatot, és mintegy 1,3 millió influenza elleni védőoltás kiszállításáról döntöttek.

Amíg korábban csak 65 éves kor felett volt ingyenes a védőoltás, idén ezt mindenkire kiterjesztik.

Hozzátette: közel 40 ezer egészségügyi dolgozót oltottak már be.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány megtárgyalta a Magyar Orvosi Kamara javaslatait, amelyben az orvosi bérek megduplázására tettek javaslatot. Erre a kormány tárgyalási alapként tekint. Csütörtökön az operatív törzs és az EMMI egyeztet a MOK elnökével a kérdésben.

Közölte, a kormány célja, amelyet a nemzeti konzultáció is megalapoz, hogy az ország továbbra is működképes maradjon. Elmondta, 4,5 millió felett van a foglalkoztatottság; a kormány be tudta tartani azt az ígéretét, miszerint amennyi munkahelyet a vírus elpusztít, annyit hoznak létre.

Borítókép: SopronMédia archívum

Kérem, várjon... Kérem, várjon...