| 2020. november. 26. | 2 perc olvasás

A kormány január 31-ig meghosszabbította a határzárat

További két hónappal hosszabbította meg a kormány a határzárat. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló rendelet 2021. február elsején veszíti a hatályát. Legutóbb december elsejéig hosszabbítottak.

A tömeges tesztelés első heti tapasztalatairól a jövő héten ad tájékoztatást az operatív törzs – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Hozzátette, hogy a teszteléssel pontosabb képet kaphatunk az egyes szakmacsoportok átfertőzöttségi adatairól is.

Az elsődleges cél az emberéletek védelme. A tesztelés továbbra is ingyenes és önkéntes.

Álhír, hogy a tesztelésben résztvevők nem kapnak védőfelszerelést, a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírása szerint FFP2 maszkot, kesztyűt, védőköpenyt és plexit is kapnak.

Mintegy kétezer egyetemi hallgató vesz részt a tesztelésen, de több megyében védőnők is csatlakoztak.

Az államtitkár megköszönte az egyes intézményekben részt vevők munkáját is, akik szintén besegítenek a tesztelésbe. Beszámolt arról, hogy két orvostanhallgató döntött úgy, hogy nem vesz részt a tesztelésben, mert elégtelennek találták a védőfelszerelést. György István arra kérte a parlamenti pártokat, hogy minden eszközzel támogassák a tesztelést, amely a jövő héten is folytatódik. A célzott, csoportos tesztelés eredményei jövő héten lesznek elérhetők

192 047-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 4229-re emelkedett, a gyógyultak száma 49 616. Az elmúlt napokhoz képest kiugró adatok a közeljövőben is előfordulhatnak, ami a PCR mellett antigén alapuló gyorsteszteket növekvő számával is összefügghet. Utóbbiakat a NNK szűrőbuszai és a mentőszolgálat munkatársai végezték. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozóknál végzett célzott, csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható – ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Hozzátette: az aktív fertőzöttek száma 138 202. Az aktív fertőzöttek 21 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 640-en vannak lélegeztetőgépen.

A szakorvosi javaslatra felírható gyógyszerek a veszélyhelyzet utáni 90 napig lesznek kiválthatók.

Elmondta, hogy a fokozott kockázati csoportba tartoznak az idősebbek és a dohányzók is. A dohányzás, beleértve az e-cigarettákat is, gyengíti az immunrendszert, súlyosbíthatja a betegség lefolyását, valamint a várható szövődmények is kritikusabbak lehetnek. 

A kóros elhízás is egy kockázati faktor, mert gyakran jár cukorbetegséggel, vagy szív és érrendszeri betegséggel. Müller Cecília a beltéri levegőcsere, más szóval a szellőztetés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy a héten elindult tesztelés eredményeinek függvényében dönt a kormány a további intézkedésekről.

A kormány 2021. január 31-ig meghosszabbította a határzárat.

Borítókép; MTI 

Legnépszerűbb cikkek