| 2020. november. 6. | 1 perc olvasás

A koronavírus-járványra hivatkoznak az internetes csalók

A pandémiás időszakban az online bűncselekmények elkövetői egyre gyakrabban hivatkoznak olyan jelenségekre, eseményekre – például a koronavírusra, annak gyógymódjaira, illetve az esetleges állami támogatások, segélyek folyósítására, közéleti személyek „adományaira” vagy akár nyereményjátékokra is – amelyek ilyenkor fokozott érdeklődést keltenek a gyanútlan felhasználókban.

A kiberbűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes- vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Fontos tudni, hogy a közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületeken vagy e-mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósításával kapcsolatban, az minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy Ügyfélkapun – keresztül történik. 

Különös figyelemmel járjanak el minden olyan esetben, amikor a weboldal, az elektronikus levél küldője vagy a hirdetés feladója a koronavírusra hivatkozik és bármilyen személyes- vagy bankkártya-adat megadását kéri! Az ilyen oldalak, illetve levelek sokszor egyszerű formázást, nyelvtanilag helytelen mondatszerkezeteket vagy kifejezéseket használnak, hiszen azokat egyszerre több nyelven, tömegesen hozzák létre.

Soha ne adja meg bankkártya adatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelem-felhívó üzenet alapján értesült! Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor mindig ügyeljen arra, hogy olyan jelszót válasszon, amelyet más szolgáltatásokban nem használ, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése.

Ha már regisztrált ilyen weboldalon, érdemes lecserélni az e-mail és a közösségi média felületeken regisztrált fiókjának jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártya elektronikus használatát, illetve annak cseréjét igényelni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében.

Ha gyanús weboldalt talál, azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltett Internet Hotline felületén tudja jelenteni az alábbi hivatkozási címen: 

https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00120/

Borítókép forrása: Police.hu 

Legnépszerűbb cikkek