A kosárlabda helyét két hétig a 19. FINA Világbajnokság veszi át Sopronban

Van mire büszkének lenni Sopronban. A város immáron nemcsak legendás hűségéről, hanem a női kosárlabdacsapat sporttörténeti sikeréről is híres. A helyiek tekintete azonban most a medencék irányába szegeződik. Június 17-étől ugyanis az egész ország a 19. FINA Világbajnokság lázában ég.

 A leghűségesebb városban már tavasszal fesztiválhangulat uralkodott, miután a Sopron Basket női kosárlabdacsapata első magyar együttesként magasba emelte az Euroliga trófeáját, majd a tizenötödik hazai bajnoki címét is begyűjtötte.   

A nagyra tartott kosárlabda mellett a vizes sportok is hosszú múltra tekintenek vissza Sopronban, ahol már 1992-ben junior vízilabda Európa-bajnokságot rendeztek. Harminc évet követően, június 20-ától 25-éig a sportág ismét visszatér az Alpokaljára, az alig egy éve átadott, 1300 férőhelyes Lővér Uszodába.  

 A 19. FINA Világbajnokság vízilabda tornáján a C-jelű csoportok mérkőzéseinek mindkét szakágban a város új sportkomplexuma ad otthont. A nőknél Ausztrália, Brazília, Kazahsztán és Új-Zéland, a férfiaknál pedig Dél-Afrika, Kanada, Spanyolország és a címvédő Olaszország legjobb pólósai ugranak majd a vízbe a helyszínen. 

A műemlékekben második leggazdagabb településen a vizes vb ideje alatt a térség legnagyobb könnyűzenei eseménye is külön élményt biztosít a Sopronba érkezőknek. A szurkolók a június 21-étől 25-éig tartó VOLT Fesztiválon hangolódhatnak majd a mérkőzésekre.  

 A forgalmirend-változások és a parkolási nehézségek elkerülése végett a szervezők azt javasolják, hogy aki a programokat látogatja, tömegközlekedéssel érkezzen a Lővér Uszodába. 

2022. június 17. és július 3. között Budapest három vidéki nagyvárossal, Szegeddel, Debrecennel és Sopronnal közösen ad otthont a 19. FINA Világbajnokságnak. Jegyek korlátozott számban még kaphatók a 19. FINA Világbajnokság hivatalos oldalán. 

Képek: sopronmedia archívum.

Legnépszerűbb cikkek