| 2020. szeptember. 30. | 2 perc olvasás

A kötelező lázmérést próbálták a soproni iskolában, testhőmérséklet mérő oszlop is érkezik az intézménybe

Októbertől kötelező belépéskor az iskolákban a testhőmérséklet-vizsgálat. A Széchenyi István Gimnáziumban szerdán tesztelték a rendszert, azt hogy az iskola tanulóit és munkatársait hogyan tudják ezeken a mérőpontokon átvezetni.

A koronavírus okozta helyzetben, a kötelező testhőmérséklet mérést érintés mentesen, és kezelőszemélyzet nélkül is el tudják majd végezni a Széchenyi István Gimnáziumban, ami jelentősen gyorsítja majd a folyamatot a 600 fő fölötti tanulólétszámmal rendelkező iskolában.

Erről Farkas Gábor igazgató beszélt szerdán. Az iskola vezetője kiemelte: az udvarról belépve a tornatermi szárnynál lesz három mérőpont az iskolában, a Liszt Ferenc utcai főkapunál pedig még egy állomás méri a diákok és tanárok testhőmérsékletét. Ezeken a helyszíneken érintésmentes, digitális hőmérőket használnak, amiből ebben a pillanatban 11 készülék áll rendelkezésre, és  testhőmérséklet mérő kapu is érkezik majd az intézménybe.

 

A Soproni Tankerületi Központ munkatársai kedden és szerdán Sopron, Kapuvár és Csorna Járás köznevelési intézményeibe több száz érintésmentes testhőmérőt juttatott el. Jellemzően minden intézményben 40-50 gyermekre jut egy lázmérő és a következő napokban még tartalék készletek is érkeznek. Mindez biztosítja az újszerű feladat maradéktalan ellátását. Az október 1-jén hatályba lépő rendelkezések másik fontos pontja, hogy testhőmérséklet-mérés mellett is csak az a személy léphet a köznevelési intézménybe, aki jogviszonnyal rendelkezik az adott iskolával - jellemzően tehát az ott tanuló diákok és az ott tanító pedagógusok, valamint a technikai személyzet. A tankerületi központ ezen kívül folyamatosan biztosítja a védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket, higiéniai termékeket az intézményeknek, és ellenőrzi is azok felhasználását. Az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján a tankerület úgy értékeli, mind a diákok, mind a pedagógusok, mind a szülők egyetértenek a szabályozások fontosságával, és rendkívül támogató, fegyelmezett magatartással segítik az oktatás megvalósítását.


MTI/Nyikos Péter

- A diákok pontosan látják ennek a rendelkezésnek a jelentőségét, és a kötelező maszkviselés fontosságát. Akinek a határértéken, tehát 37, 8 Celsius-fokon felül lesz a testhőmérséklete, annál a személynél megismételjük a mérést, majd elkülönítjük a gyermeket és értesítjük a szülőket - mondta Farkas Gábor.

Az iskolába 623 tanuló jár, jelenleg minden osztály az iskolában tanulhat, korábban egy osztály állt át két hétre digitális tanrendre és két osztályból voltak tanulók járványügyi megfigyelésen.

A munkatársunk által megkérdezett tanulók jó döntésnek tartották a kötelező lázmérés bevezetését, mint fogalmaztak, ha időben kiszűrik a betegeket nem kell bezárni az iskolát, viszont hosszabb időt vesz igénybe a belépés.

Borítókép: MTI/Nyikos Péter

Farkas Gábor igazgató
Farkas Gábor igazgató

Legnépszerűbb cikkek