| 2020. március. 13. | 1 perc olvasás

A következő hetekben, hónapokban maradhat a veszélyhelyzet idehaza

A kormány arra készül, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lehet a szerdán meghirdetett veszélyhelyzet intézkedéseire – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Az államtitkár hangsúlyozta, a rendkívüli jogrend lehetővé teszi, hogy a kormány rendeleti formában – a lehető leggyorsabban – további intézkedéseket hozzon, ha a helyzet úgy kívánja. Kitért arra is, Magyarország együttműködik az unió tagállamaival a helyzet kezelésében.

„ - Minden intézkedés, amit eddig bejelentettünk és amit meg fogunk tenni, az nem pusztán Magyarországon és önmagában áll meg, hanem abban a rendszerben, amelynek részei vagyunk” – fogalmazott.

Hozzátette, az intézkedések szoros párhuzamban vannak a környező országokéval is, erre jó példa a beutazási tilalom – Olaszország közelsége miatt –, amit Szlovénia és Ausztria is foganatosított.

Kiemelte, az intézkedéseket nem a büntetés oldaláról szeretnék megközelíteni, hanem a józan ész és az együttműködés alapján hozták meg döntéseiket. Az azonban egészen biztosnak látszik, hogy minden magyar embernek ki kell lépnie az elkövetkező időszakban a saját komfortzónájából.

„ - Csak olyan intézkedésekkel lehet a vírus terjedését gátolni, lassítani, amelyek a hétköznapi életre is hatással lesznek. Ezek elkerülhetetlenek! Ez fegyelmet, belátást és bizalmat feltételez egyébként” – fogalmazott.

Hozzátette, senkinek nem lehet az érdeke, hogy eltitkolja az egészségi állapotát vagy azt, hogy melyik külföldi országban járt. Nemcsak azért, mert ez bűncselekmény, hanem azért is, mert ezzel a saját családja és környezete egészségét is veszélyezteti.

A címlapfotó illusztráció.

Legnépszerűbb cikkek