| 2016. április. 11. | 1 perc olvasás

A kupola árnyékában

Megnyílt Soltra E. Tamás szobrászművész kamara kiállítása a Fabricius Galériában. A soproni alkotó ezúttal nemcsak érmékből, hanem a számára fontos rajzaiból is válogatott. A tárlat egészen április 30-ig látható. (Nyitókép: Németh Péter)

A kupola árnyékában címmel nyílt meg Soltra E. Tamás szobrászművész kiállítása. Az alkotó számos hazai és nemzetközi díj nyertese, 1994-től a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének docense. Pályája Pécsről indult, itt végezte a művészeti szakközépiskolát, innen kezdte meg „vándoréveit”, amelyek során tapasztalatot szerzett különféle mesterségekben, mint például a fazekasság-kerámiakészítés. 1988-ban diplomázott a pécsi egyetem képzőművészeti karán, intenzív rajz szakon. Családjával 1984-től él Sopronban, a várostól olyan fontos megbízásokat nyert el, mint például a 2002-ben készült „Hűségkút”. Több évtizede rendszeres kiállítója, kétszer is nagydíjasa a soproni Érembiennálénak. 2012-ben a Lábasházban megrendezett életmű-kiállításán több mint kétszáz érmét mutatott be.

Soltra E. Tamás pályáját meghatározzák a klasszikus művészeti hagyományok, nem csoda, ha sorsdöntőnek bizonyult találkozása Firenzével. Kamara-kiállításának címe „A kupola árnyékában” emlékeztet arra a Firenzében használatos mondásra, amely szerint a város lakói a dómkupola árnyékában születtek. A tárlat rendezése során az érmék mellett a művész tevékenységében kiemelt szerepet játszó rajzokból is válogatott.

Legnépszerűbb cikkek