| 2021. december. 25. | 3 perc olvasás

A kutya és gazdája közötti harmonikus kapcsolatért

Locsmándi Anita és guinnes-rekorder kutyusa, Suzy egyre több iskolában és óvodában lép fel fantasztikus kis csapatával, amelyhez bárki csatlakozhat. A trükkoktató felhívta a figyelmünket arra, hogy szilveszterkor a kedvenceink érdekében tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket.

Ebben az évben alapította meg Anita kutyaiskoláját „Trükkiskola Suzyval” néven. Egyre több bemutatóra kap felkérést iskoláktól, óvodáktól, és hihetetlen élményt jelent a gyerekeknek, amikor látják, hogy a kutyusok együtt dolgoznak, a gazdájuk pedig tudja koordinálni őket.

– Van egy stabil csapatom, melynek tagjaival már régóta együtt dolgozunk. Remekül együtt tudunk működni, mindenki – kutya és gazdája – más-más személyiség, mindegyikük másban jó – mesélte Anita. – A fellépéseken igyekszünk a gyerekeket is bevonni a közös tevékenységbe; beszélek nekik a felelős állattartásról és arról is, hogy hogyan kell a kutyákhoz viszonyulni. Úgy gondolom, ha csak egy is a kicsik közül másképp fog a kutyusokhoz közeledni, már megérte. Bízom a tanítványaim munkájában, és a jövőben is nagyon szívesen eleget teszünk bárminemű felkérésnek, legyen az falunap, céges rendezvény vagy születésnap.

Anitáék nagyon szeretnek ezeken a rendezvényeken részt venni, de fontosnak tartja elmondani, hogy ez egy szórakoztató műsor és nem helyettesíti a terápiás kutyák munkáját. Egyre több 10 év körüli gyerek érkezik a trükktanfolyamokra. Hogy miért hasznos egy ilyenen részt venni? Sokkal szorosabb lesz a háziállat és a gazdája közötti kapcsolat, és elsajátíthatunk különféle tanulási módszereket.

– A tanfolyamokhoz nem szükséges előképzettség, bármilyen korú, fajtájú és méretű kutya részt vehet rajtuk – folytatta a tréner. – Én klikkerképzést alkalmazok, de ezen belül is több típus létezik, melyek közül megpróbálok minél többet átadni. Nemcsak trükköket tanulunk, hanem különböző játékos feladatokkal fejlesztjük a kutyusok tanulási készségét, egyre több ingerhez szoktatjuk hozzá őket, és megtanítjuk azt is, hogyan tudnak egymással dolgozni (például átbújnak egymás alatt, megölelik egymást).

Már az ötalkalmas alapozó képzés alatt is szorosabbá válik a kutya és gazdája közötti kapcsolat, továbbá elsajátítanak az állatok néhány alap trükköt. Ezután a határ a csillagos ég: a kutyusok megtanulnak együtt dolgozni, ami nemcsak fantasztikus időtöltés a kutyáknak és gazdáiknak, hanem magas energiaszintű ebek esetén szinte elengedhetetlen, ugyanis mentálisan lefárasztja őket.

Anitát arról is kérdeztük, hogy mi a teendő a háziállatainkkal sziveszterkor.

– Ilyenkor célszerű a kinti kutyusokat is beengedni a házba, de legalábbis zárt térbe – részletezte. – Ajánlatos a redőnyt is lehúzni, mert a hirtelen felvillanó fények is megzavarhatják őket, de sokat segíthet  a tévé felhangosítása vagy zene bekapcsolása is. Célszerű délelőtt egy nagy sétával lefárasztani őket, hogy este már elpihenjenek. Csak pórázon sétáltassuk őket, mert a nap folyamán bármikor dörrenhet petárda. Ha eddig nem tettük meg, helyezzünk a nyakörvükre egy bilétát a telefonszámunkkal. A félelem és az ezzel járó szorongás megelőzésére kaphatók már különböző nyugtatószerek is gyógyszer formájában, de erről célszerű minden esetben az állatorvossal egyeztetni.

Sziveszterkor a hirtelen fények, zajok olyan sokkhatást válthatnak ki a kutyusokból, hogy ijedtükben akár önkívületi állapotban elszaladhatnak. Ha kóborló háziállatot találunk, minél előbb tegyük fel a Facebookra fotóval és annak megjelölésével, hogy hol találtuk a kutyust. Ha a fentebb említett bilétán van telefonszám, akkor könnyebb dolgunk van, amennyiben nincs, keressünk egy chipleolvasót, majd vigyük haza a kutyust. De semmiképp ne hagyjuk magára!

Címkék: kutyasuli

Legnépszerűbb cikkek