| 2018. december. 2. | 2 perc olvasás

A kutya is megfagyhat!

A közhiedelemmel ellentétben a kutyákra is rendkívül veszélyes a fagyos időjárás, ezért rájuk is különösen nagy figyelmet kell fordítanunk - hangsúlyozta Tölli-Molnár Beáta. A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület elnöke összefoglalta, hogy a zimankós napokon hogyan óvhatjuk négylábú kedvenceink egészségét!

Télen nem csak nekünk kell odafigyelni a hideg idő okozta veszélyekre, de kutyáinkra is jobban kell vigyáznunk! Ha sokat tartózkodik a kutya a szabadban, illetve kizárólag kint tartjuk, az alábbiakra figyeljünk:

1. Táplálkozás: 
- Az eddiginél magasabb kalóriatartalmú ételt adjunk neki. Ez nem jelenti azt, hogy hizlalni kell a kutyát! Ha a bordák már nem tapinthatóak, és a horpasz nem kivehető, akkor elhízott kutyáról beszélünk. Csak minimálisan kell növelni a napi adagját, hogy raktározhasson a szervezete zsír formájában. 
- Kint tartott kutyának a tápjára tegyünk meleg vizet, vagy meleg levest.
- Mindig legyen előtte friss víz. Nem rátölteni kell, hanem cserélni a folyadékot. Pár csepp olajat ha teszünk a vízbe, nem fagy be.

2. Szőrzet- és lábápolás:
- Télen a lehető legkevesebbet fürdessük a kutyánkat, mert lemossuk a szőrét védő zsírréteget. Mindemellett a bundájukat ápolni kell, mert a csomós szőr nem véd a hideg ellen. 
- Jegesedés ellen nagyon sokan még sót használnak, ami szétmarhatja a kutyánk mancsát. A sétából haza érve ezt mossuk le és töröljük szárazra a tappancsát. Ha vizes lett a szőre, azt se felejtsük megszárítani. 
- A bent tartott, fázós kutyákra nagy hidegben a hőmérséklet különbség miatt adjunk kutyaruhát, ha sétálni indulunk. Kinti kutyára ne adjunk ruhát! Ha vizes lesz a ruha, abban biztos megbetegszik. 

3. Veszélyek: 
- Az elmúl években nagyon sok olyan tulajdonossal találkoztunk, aki állítja, hogy a kutyák nem tudnak megfagyni. Kisebb-nagyobb sikerrel próbáltuk őket meggyőzni arról, hogy tévednek. Nagy hidegben, megfelelő menedék nélkül ezek a szerencsétlen állatok halálra fagyhatnak. Legkönnyebben a lábaik, farkuk, fülük fagy el. 
- Fontos a szigetelt kutyaház, amit meg kell emelni akár egy raklappal, hogy ne a hideg-vizes földön legyen. Vastagon be kell szalmázni, ebben tudja magát melegíteni, szárítani. A szalmát cserélni kell, nem szabad egész télen ugyanazt az adagot bent hagyni neki. A pokróc nem megfelelő! A szalmával ellntétben ez vizes lesz és megfagy, a kutya pedig kihúzkodja a házból. (Ilyenkor szokták leszögelni nekik a tulajdonosok). A kutyaház bejáratára érdemes szélfogót tenni, lehetőleg átlátszót. Szélvédettebben tud pihenni, ha a bejárat nem középen, hanem egyik oldalra elcsúsztatva van kivágva. A kutyaház nagyságát úgy kell kiválasztani, hogy a saját testhőjével be tudja fűteni. Ne legyen sokkal nagyobb az eb testénél, fel tudjon állni benne, illetve lefeküdni. Kutyánk búvóhelyét olyan helyre tegyük a kertben, ahonnan az ajtónkat és a kaput is látja és ellenőrzése alatt tudja tartani. Rendkívüli hidegben előszobába, vagy pincébe engedjük be őket. 
- Téli hónapokban arra is kell figyelnünk, hogy elkerüljük a fagyálló mérgezést. Sok eszközben használunk fagyállót, ami sajnos az édeskés íze miatt vonzó az állatoknak. Kis mennyiség is halálos lehet. Mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne késlekedjünk.
- Ahogy nyáron, úgy télen se hagyjunk kutyát az autóban! A kocsiban megreked a hideg! 

Ha kóborló, magányos kutyát látunk, vigyük be zàrt, meleg helyre. Aztán hívjuk ki a gyepmestert, aki beolvassa az állat chipjét, és hazaviszi a szökevényt!

Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület

Legnépszerűbb cikkek