| 2021. május. 27. | 3 perc olvasás

Hamarosan megnyitja kapuit a Szent Mihály-templom Sekrestyésháza is

Hamarosan megnyitja kapuit a Szent Mihály-templom látogatóközpontja. Az épületben és a templomban is interaktív történelmi kiállítás fogja várni a vendégeket. A sekrestyésházban kialakított létesítménnyel zárult le a templom teljes körű felújítása, amely a Modern Városok Program keretében, kormányzati támogatásból valósult meg.

A pandémiás helyzet következtében hamarosan lehetőség nyílik arra, hogy a kulturális rendezvényekre is vonatkozó tilalmak feloldásával a polgárok és a turisták számára is megtekinthető legyen a felújítás keretében megszépült környezetben létrehozott kiállítás, valamint az önmagában is felemelő és maradandó élményt nyújtó, megújult Szent Mihály-templom. 


fotó: Griechisch Tamás

Horváth Imre városplébános a projektzáró rendezvényen elmondta, az idelátogatók a tárlat ideje alatt a templom szakrális, vallási terének látnivalóit, történetét és a Szent Mihály dombnál élők múltját mutatja be a meglévő templomi berendezési tárgyak, műtárgyak és interaktív eszközök segítségével. "A tárlat mellett a kiemelkedő látvány is kuriózum - tette hozzá a városplébános.


fotó: Griechisch Tamás

​Dr. Farkas Ciprián polgármester, Dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint önkormányzati képviselők jelenlétében tartott csütörtöki sajtónyilvános rendezvényen elhangzott: a Sekrestyésház átalakításával, bővítésével a kiállítóterek mellett a látogatók fogadására alkalmas kulturális kávézó, ajándékbolt, valamint egy kisebb rendezvényterem került kialakításra. 

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere a helyszínen elmondta: új korszak kezdete ez a Szent Mihály-templom életében, hiszen ezután már turisztikai látványosságként is funkcionál az épületegyüttes.
"A templom 800 esztendeje áll itt, amelynek történetén túl a Szent Mihály dombon élő, egykori soproniak életét és kultúráját is megismerhetik az idelátogatók.
Dr. Farkas Ciprián hozzátette: a templom felújítása jól illeszkedik a Sopronban megvalósuló fejlesztések sorába. "Fontos az idei esztendő, hiszen centenáriumi évben vagyunk, 100 éve a soproniak úgy döntöttek, magyarok kívánnak maradni. Akkor is nagy dolgok történtek a városban és most is nagy dolgok történnek, hiszen számos nagy beruházás történik párhuzamosan. Ilyen például az M85-ös autóút megépítése, az új uszoda, a parkolóház építése, a Fertő parti fejlesztés, a Várkerület megszépülése, vagy éppen a Szent Mihály-templom felújítása.


fotó: Griechisch Tamás

A Szent Mihály-templom és környezete több mint 3 milliárd forintos beruházásban, a Modern Városok Program keretében, kormányzati támogatásból újult meg. 
A beruházás során a Szent Mihály-templom kívül és belül is teljesen megújult, emellett a templomkert és a kerítés megújítása, valamint a Sekrestyésház átalakítása, bővítése és a közterületi járda felújítása is megtörtént.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a felújítás ötlete már 2015-ben felvetődött. "A Szent Mihály-templom városunk első, legnagyobb gótikus mesterműve. 2015-ben a Modern Városok Program elindultakor a város vezetése azt a döntést hozta, hogy ez a templom megújuljon a magyar kormány támogatásával. Megtörténtek a restaurálási munkák, a mai napon pedig a csodálatos Sekrestyésházban egy igazi turisztikai látogatóközpontot tudtunk átadni, ami az ide érkező turistáknak egy kiindulópontja lesz. A látogatók megismerhetik a kiállítást, a templomot, és a gyönyörű templomkertet is - tette hozzá Barcza Attila, aki kiemelte, hogy a soproniságunk egyik fontos jelképe is egyben a Szent Mihály-templom.


fotó: Griechisch Tamás

A beruházást egy eredményes együttműködés keretében konzorciumi formában Sopron MJV Önkormányzata valósította meg a Győri Egyházmegyével és a Soproni Városplébániával közösen.
​Dr. Veres András megyéspüspök szerint a látogatóközpont segítségével a látogatók bővebb információt is kaphatnak a templomról, Sopronról. "Sopron, a győri egyházmegyének a második legnagyobb városa, az itt élők pontosan tudják, hogy a Szent Mihály-templom a város legjelentősebb temploma, amely a felújítás kapcsán visszanyerte régi szépségét."


fotó: Griechisch Tamás

Az érdeklődők a meghirdetett időpontokban szervezett, csoportos idegenvezetés keretében ismerkedhetnek meg a templom történetével, szakrális életével.
A www.visitsopron.com oldalon lehet a sétákról, illetve azok időpontjáról bővebb információt kapni. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek