| 2022. szeptember. 2. | 2 perc olvasás

A legendás magyar tűzoltó tankszörny, amely lenyűgözte a világot

Tudtad, hogy 1991-ben egy Armageddon szerű pusztulástól a Közel-Keletet magyar mérnökök zseniális leleménye a Big Wind (Nagy Szél) mentette meg?

Az öbölháború végén, 1991 elején az irakiak felgyújtottak közel 700 olajkutat, ami súlyos természeti katasztrófával fenyegetett. A 700 égő olajkút maga volt a földi pokol, 150 m magasságba csaptak a lángok, 2000 Celsius fokra hevítették a kutak közvetlen környezetében a levegőt, napi 17 millió liter olajat elégetve, és napi 3400 tonna kormot juttatva a levegőbe, ami nappal is éjszakai sötétséget borított a tájra. Hagyományos tűzoltóeszközökkel akár 5 évbe is telhetett volna az összes kút eloltása. Ez alatt az idő alatt viszont olyan vastag és nagy kiterjedésű fekete koromfelhő takarta volna el a napot, hogy ezeken a helyeken a hőmérséklet a 10 fokot sem érte volna el, olyasmi lett volna ez, mint az atomháború utáni nukleáris tél.

(Szerzői jog: © Steve McCurry; https://www.motorhang.hu/)

Ekkor jött a Big Wind. Magyar mérnökök szerkesztettek egy 45 tonnás gépet, ami 6000 liter vizet tudott a lángcsóvába porlasztani 1200 km/órás sebességű vízsugárral. Kuvaitban hatalmas feltűnést keltett a sci-fibe illő szerkezet. A 24 oltócsapat közül a magyar volt a leghatékonyabb, ugyanis addig, amíg mások 2-3 kutat oltottak el, addig a mieink tizet. A többi csapat, tisztelete jeléül, ekkor adta neki a Big Wind becenevet.

(https://totalcar.hu/)

A Big Wind az 1968. december 19-i algyői gázkitörés tüzének oltására, magyar mérnökök által kifejlesztett turboreaktív tűzoltó-berendezés.

A turbóreaktív oltógép által létrehozott különleges keverékből álló oltósugár az alábbi hatásokkal képes a fáklyatüzet megszüntetni:

– a sugárhajtómű fúvócsövéből kiáramló égéstermék sebessége ~ 600 m/s,

– a sugárhajtóműből kiáramló gáz oxigénben szegény, tehát az égés intenzitását csökkenti,

– a nagy sebességű forró gázsugárba 3 db. sugárcsőből nagy mennyiségű vizet juttatnak, a gázsugár a nagy sebesség miatt a vizet elporlasztja,

– a halmazállapot-változás miatt, azaz a légneművé váló víz térfogata 1654 szeresre nő, ez a folyamat a tűz táplálásához szükséges oxigén (levegő) áramlását akadályozza.

(https://www.motorhang.hu/)

A Big Wind alváza egy T–34/85 harckocsi, míg a turbinák hajtóműve két darab MiG-15 típusú sugárhajtómű.

A mai napig a leghatékonyabb turbóreaktív tűzoltó gép. Működési elve leegyszerűsítve azon alapul, hogy sugárhajtóműből előtörő gázáramba, (közel 2000km/h sebességű) közvetlenül a hajtűmű végénél elhelyezett három oltócsövön nagy mennyiségű vizet fecskendeznek be (6000/l percenként). Az ezáltal létrehozott különleges keveréknek köszönhetően egyszerre van fúvó, fojtó, hűtő és expanzív hatása. A kilőtt oltóanyag hab, por és víz, vagy ezek keveréke lehet. Remélhetőleg többet nem lesz szükség ennek a járműnek a használatára, mert ha már őt kell hívni, akkor ott tényleg nagy a baj.


Forrás: https://www.motorhang.hu/

https://hu.wikipedia.org/

https://totalcar.hu/

Big Wind: The Ultimate Fire Extinguisher - YouTube

Borítókép: https://www.autoevolution.com/  

Címkék: Big Wind

Legnépszerűbb cikkek