| 2021. február. 8. | 1 perc olvasás

A legeredményesebb önkénteseket jutalmazták a Fertő-Hanság-Nemzeti Parkban

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság évek óta működteti önkéntes programját. A Madárvárta 2 projekt keretében az egyetemi hallgatókból, kutatókból, túrázókból és helyi lakosokból összeálló, folyamatosan bővülő csapat idén is lelkesen gyűjtötte az előfordulási adatokat. A legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó önkénteseknek Kulcsárné Roth Matthaea igazgató adta át a jutalmakat.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság évek óta működteti önkéntes programját. A program keretében kisebb élőhelyrekonstrukciók és területkezelési munkák mellett a természetvédelmi adatgyűjtéseket is segítik a lelkes önkéntesek.

A Nemzeti Park az elmúlt években több felhívást is közzétett arról, hogy mennyire fontos a természetvédelem számára az, ha önkéntesek is bekapcsolódnak a különféle biotikai adatok gyűjtésébe. Az önkéntes jelentkezők a Vogelwarte / Madárvárta 2 projekt keretében kisebb tréningen is résztvettek ahol a felmerült kérdésekre, kételyekre, a telefonos gyűjtő applikáció rejtelmeire is választ kaphattak. Az egyetemi hallgatókból, kutatókból, túrázókból és helyi lakosokból összeálló, folyamatosan bővülő csapat idén is lelkesen gyűjtötte az előfordulási adatokat.

Az önkéntesek között egy kisebb versenyt is rendeztek, melynek keretében a három legkiemelkedőbb teljesítményt díjazták a szakemberek. A vírushelyzet miatt megrendezett szűk körű díjátadón Kulcsárné Roth Matthaea igazgató adta át a jutalmakat:

I. Kovács Dániel – 1395 adattal
II. Áder Csaba – 993 adattal
III. Győrig Előd – 801 adattal

Az újonnan belépő önkénteseknek nem kell aggódnia azon, ha csak kis részét ismeri az erdőnek, mezőnek, mert 1-1 talpalatnyi terület adatfelvétele is nagyon fontos. Ha lesz rá lehetőség, akkor idén is lesz oktatás, és közös terepbejárás a Nemzeti Park területén. Az adatgyűjtői tevékenységen túl a gyakorlatias élőhely megóvásban (pl. szénagyűjtés, inváziós fajok irtása) is várják a jelentkezőket.

Az önkéntes program keretében gyűjtött összes rekordot ezen a térképen láthatják:


Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Érdemes a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldalát követni, mert a meghirdetett eseményeken ott lehet jelentkezni! Mert tudják: „Egy fajt főként az élőhelyének megóvásával együtt lehet csak megőrizni”!

A programról a https://www.ferto-hansag.hu/.../altalanos-informaciok.html oldalon olvashatnak bővebb információkat! Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet.

Borítókép; Fertő-Hanság-Nemzeti Park Facebook oldala 

Legnépszerűbb cikkek