| 2020. április. 10. | 1 perc olvasás

A legerősebb fegyver továbbra is az önuralom - mondta Orbán Viktor nagypénteken a Kossuth Rádióban

A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez a fegyver működik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott nagypénteki interjúban.

Hozzátette, bár a határidő szombaton jár le, de a húsvét közeledtével már most meg kellett hozni az országos döntést, amelyet a polgármesterek helyi szinten szükség szerint tovább szoríthatnak.

Kiemelte: a mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez működik.

A kijárási korlátozás határozatlan időre történő meghosszabbításáról a kormányfő azt közölte: nagyon eltérőek az állapotok a különböző településeken, ezeket nem lehet egy országos döntéssel szabályozni. Ezért határoztak a kijárási korlátozások fenntartásáról úgy, hogy közben lehetőséget adnak a polgármestereknek, hogy ha helyben indokolt, további szigorításokat tehessenek.

Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már „kifelé kandikálnak”, ő viszont Magyarországon még nem látja „a fényt az alagút végén”.
Magyarország szempontjából ugyanakkor Ausztriát laboratóriumnak nevezte, mert ott – az Olaszországhoz való közelség miatt – minden hamarabb történik meg, mint Magyarországon. Ezért figyelik, hogy az osztrákoknak milyen lépés vált be és melyik nem, és ezek értékelése után szabad itt esetleg hasonló járványügyi intézkedéseket hozni.

Pénteken is folytatódó kórházlátogatásairól a kormányfő azt mondta: az ösztöne azt súgja, hogy el kell mennie és tájékozódnia kell a kórházakban. Amikor tömeges lesz a fertőzés – és mivel eddig ezt senki nem úszta meg, érdemes rá felkészülni –, akkor 7500-8000 olyan intenzív kórházi ágy és lélegeztetőgép is kellhet, amellyel az időseket el tudják látni. Békeidőben Magyarországon lélegeztetőkészülékből körülbelül 2000 van, ezt kell felfuttatni 8000-re úgy, hogy meglegyenek a gépeket kezelni képes orvosok, ápolók is – tette hozzá.

 

 

 

borítókép: www.hirado.hu

Legnépszerűbb cikkek