A legfontosabb állatok a méhek - mi a helyzet velük térségünkben?

Óvnunk kell a méheket, ez nem lehet kérdés! - Erre hívta fel a figyelmet a Földfigyelő Intézet, a The Earthwatch Institute is. A szervezet munkatársai az egész világ legfontosabb élőlényének nevezték a méheket. Ennek tükrében megkérdeztünk egy soproni méhészt, hogy kifejtse, mi a helyzet a szorgos rovarokkal városunkban és környékén így, a tavasz elején.

A tavasz kezdetét meghatározta a fagy, amely rendszeresen jelentkezett térségünkben is. - A méheket közvetlenül nem érinthették a rendkívüli hidegek, ugyanis ők az ellen úgy tudnak védekezni, hogy kicsivel több mézet fogyasztanak, így tudják növelni a kaptár belső hőmérsékletét – tudtuk meg Horváth Antal soproni méhésztől. - A virágzást azonban nagyban befolyásolhatják a nagy hidegek. Mivel a szorgos rovarok a virágokhoz kötődnek, a fagyok miatt biztos, hogy van most egyfajta megtorpanás a kora tavaszi zsongásban – fejtette ki.

Mint megtudtuk, azonban a március végén jelentkező hajnali fagyoknak messzemenőbb hatása is vannak. - Ez főleg az akácra igaz – emelte ki Horváth Antal. - Sajnos érkeztek olyan jelentések, amelyek arról számolnak be, hogy úgy tűnik, elfagyott az akácvirágzat. Csak azt nem tudjuk, hogy ez milyen mértékben következett be. Az biztos, hogy a két hullámban érkezett fagy, már az első támadása során jelentősen megtépázta az akácot, kérdés, hogy akkor már megindult-e az élet a rügyben. Ha a hajtás-kezdemények jelentősen sérültek, akkor nem jó évnek nézünk elébe, ugyanis ágazatunk fő bevételét az akácméz adja – világított rá.

Horváth Antal soproni méhész
Horváth Antal soproni méhész

A méhésztől megtudtuk: a gyümölcsök tekintetében főleg a barackról számolnak be borúsan a hajnali zimankók kapcsán – ennek a növénynek a virágai szinte teljesen elfagytak. - Ennek is biztosan lesz kihatása a méhekre, még ha kevesebb problémát is fog okozni az ágazatnak és a szorgos rovaroknak – hangsúlyozta.

A veszélyhelyzettel kihirdetett kijárási korlátozás nem érinti a méhészeket, ők a megszokott renden végezhetik a munkájukat - természetesen kellő körültekintéssel. - Alapvetően a méhészek is állattartással foglalkoznak, érdekes, hogy ennek az ágazatnak mi vagyunk az egyedüli képviselői, akik rovarokkal dolgozunk együtt – hívta fel erre a figyelmet Horváth Antal. - A korlátozások az állattartásra, élelmiszer termelésre nem vonatkoznak, tehát a méhekhez ki szabad menni, azokkal lehet munkálkodni. A vándorlás sincs egyelőre korlátozva, hiszen ez adja a méztermelésnek idézőjelben az alapját. Mindezek tükrében jelen pillanatban minket ebből a szempontból nem érint ez a rendkívüli helyzet – indokolta.

Az idei méztermés mennyisége nagyban függ az időjárás további alakulásától – a magyar termelők által előállított méz minőségére azonban nem lehet panasz. Sopron és környékének méhészei különös gondot fordítanak arra is, hogy a méheik biztonságban legyenek és megőrizhessék egészségüket. 

Miért pont a méhek a legfontosabb állatok?

A Földfigyelő Intézet szakértői azért is döntöttek úgy, hogy felhívják a figyelmet a méhek fontosságára, mert a virágos növények fő beporzói  - összességében a növények több mint nyolcvan százaléka igényel idegenmegporzást. Így glóbuszunk mezőgazdaságának hetven százaléka is ezektől a rovaroktól függ.

Ennek tükrében rendkívül aggasztó, hogy a Földfigyelő Intézet adatai szerint a méhek a kihalás szélére sodródtak. Szinte felfoghatatlan, amit a legfrissebb tanulmányok mutatnak: ezek szerint a bolygónkon található méhek mintegy kilencven százaléka eltűnt. Ennek sok oka van, amelyek közül kiemelkedő a növényvédőszerek nagy mértékű, gyakran következetességet nem ismerő használata, valamint az erdőirtás, a fészkek számára biztonságos helyek eltűnése, illetve a virágos növények egyre csökkenő száma is.

Hogyan tudunk mi vigyázni a méhekre? Rengeteget tehetünk értük például azzal, ha csökkentjük a toxikus növényvédőszerek használatát, vagy legalábbis egyre inkább rátérünk azon szerekre, amik nem veszélyeztetik a méheket - és ne felejtsünk el minél több virágot ültetni!

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek