| 2021. december. 17. | 2 perc olvasás

A legjobbak lettek az országos történelmi versenyen

Első helyezést ért el Varga Boróka (9.D) és Czékó Hanna Noémi (9.A) a Haver Alapítvány Zsidóság országos történelmi versenyén.

- A négy fordulóból álló, rendkívül színvonalas verseny feladatai nagyrészt a zsidósággal foglalkoztak, de különböző történelmi korokról is sokat tanultunk, sőt, önmagunkat is jobban megismertük kutatásaink során - mondja a Haver Alapítvány országos diákversenyén első helyezést elért páros, Czékó Hanna Noémi és Varga Boróka. Szendrei Krisztina tanárnőtől hallottak a versenyről, s miután mindkettőjüket érdekelte a lehetőség, összefogtak. Teljesítményük értékét növeli, hogy a versenyző csapatok többsége három diákból állt, míg ők ketten végezték el a feladatokat. Ráadásul csaknem maximális pontszámmal végeztek...

- Összetett, munkaigényes, ugyanakkor érdekes feladatokat kaptunk - meséli Czékó Hanna Noémi. - Volt, hogy idős emberrel kellett interjút készíteni, máskor zsidó származású felnőttel kellett beszélgetni. De történelmi korszakokat is feldolgoztunk a megadott paraméterek alapján. Az egyik legérdekesebb az identitástabló elkészítése volt, amiben a kiválasztott személy és a saját tulajdonságaink  között kellett a közöseket kiemelni. Plusz pont járt a plusz feladatokért, ezt a lehetőséget is igyekeztünk kihasználni - összegez Hanna.

- A fordulók között két-két hét állt rendelkezésünkre, s ez éppen csak elégséges volt, mert elég időigényesek voltak a feladatok - veszi át a szót Boróka. - Legalábbis nekünk, mert mi igyekeztünk nemcsak tartalmában, hanem küllemében is igényes munkát beadni. Régi fotókat is válogattunk, az egyik feladatnál pedig az archív képek helyszínét felkeresve újrafotóztuk azokat. De saját Google-térképet is készítettünk és még új programokkal is meg kellett bírkoznunk.

A lányok a fordulók után megkapták az elért pontoszámokat, ebből leszűrték, hogy jól állnak, de az első helyezés így is meglepte őket. Annál nagyobb volt az öröm...

- Színvonalas verseny volt, sokat tanultunk rá és belőle, de a legnagyobb eredménye mégis az, hogy önmagunkat is jobban megismertük. A feladatok fontos része volt ugyanis, hogy saját magunkat kellett beleképzelnünk történelmi helyzetekbe és önmagukról is el kellett gondolkodnunk - mondják a versenyzők, ezt tartva a nagy munka legfontosabb  gyümölcsének. De nyertek ezen kívül ötvenezer forintos utalványt is.

Összesen egyébként három csapat nevezett a Líceumból, mindegyik a humán modulos csoportokból, ahol Szendrei  Krisztina tanárnő bátorította és segítette őket.

- A zsidó identitással, kultúrával, vallással foglalkozó és a sztereotípiákat ledönteni igyekvő Haver Alapítvány már tartott a Líceumban foglalkozást   a humán modulosok számára, akikkel egyébként beszélünk  is a soproni zsidóságról, hiszen a város múltjától elválaszthatatlanok. A versenynek része volt egyfajta érzékenyítés is, valamint a tabuk ledöntése és a megfelelő tájékoztatás. Hanna és Boróka komolyan vették a feladatokat, aminek nagyon örültem, s persze a sikerüknek is! Első helyezést elérni ezen a komoly versenyen, igazán szép teljesítmény volt! - dicsérte diákjait a tanárnő. 

Legnépszerűbb cikkek