| 2021. január. 8. | 1 perc olvasás

A legnagyobb magyar előtt tiszteleg a Soproni Petőfi Színház társulata

Jövő héten megkezdi a próbákat a Széchenyi című történelmi dráma stábja a Soproni Petőfi Színházban. Népszerű színészek lépnek színpadra a Németh László művéből készült produkcióban.

A hűség évadában az egyik legfontosabb meghirdetett bemutató Németh László Széchenyi című történelmi drámája volt a Soproni Petőfi Színházban. Ezzel a premierrel tiszteleg a társulat a város első díszpolgára, a legnagyobb magyar előtt. A járványhelyzet miatt nem tudni, mikor láthatják a nézők az előadást, a stáb azonban az előzetes terveknek megfelelően megkezdi a próbákat és teljes próbafolyamattal színpadra kerül a ritktán játszott darab.  

Németh László műve 1946-ban született, és az elmegyógyintézetbe zárt Széchenyi István gróf életének végső dilemmáját tárja elénk. (Érdekesség ehhez kapcsolódóan, hogy a Széchenyit először a Madách Kamara Színházban 1957-ben mutatták be, ám a közönség – emlékezve a levert forradalomra – olyan tapsokkal fogadta az előadást, annak üzenetét, hogy a darabot kilenc alkalom után betiltották.)  

A dráma intellektuális anyaga a politikus Goldmark doktorral folytatott két legfontosabb vitájában bontakozik ki. Goldmark a darab kulcsfigurája, aki megfejtésül szolgál Széchenyi jellemének a megértéséhez, a pszichopata doktor voltaképp a főhős önmardosó kétségeit, sorsát és döntéseit mutatja fel egy izgalmas sakkjátszma stratégiai lépéseit követve… 

A címszereplő Széles Tamás lesz, Goldmark doktort Kovács Frigyes alakítja. Játszik a darabban Nagy Gábor, Pelsőczi László, Boráros Imre, Horányi László, Szőcs Erika, Marosszéki Tamás, Papp Attila, Savanyu Gergely, Wischer Johann, Galkó Balázs, Major Zsolt, Szabó László, Kiss Noró. A rendező Csiszár Imre. A csapat kedden startol. 

Borítókép; Soproni Petőfi Színház 

Legnépszerűbb cikkek