| 2018. május. 27. | 2 perc olvasás

A legtöbbet adták a hazáért: az életüket

A magyar hősök emlékünnepén, a sopronbánfalvi hősi temetőben megemlékeztek azokról a katonákról, akik hazájuk védelme közben vesztették életüket.

- Ezen a hősöknek a példája segítsen bennünk abban, hogy ápolhassuk szívünk igaz érzését, azt a magyar büszkeséget, amelyre alapozhatjuk reményünket a jövőt illetően – mondta Németh Attila plébános fohászában, a vasárnapi megemlékezésen. 


fotó: Griechisch Tamás

 – Amikor így együtt vagyunk mi, hívő emberek, nem csak emlékezünk. Tudjuk, hogy egyetlen igazi emberi áldozat sem reménytelen, semmibe hulló apróság csupán – fűzte hozzá. – A hősi halottaink vére megszenteli a mi földünket, őrzi bennünk a hazához való ragaszkodást, vagyis a helyes öntudatunkat – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel a plébános.  


fotó: Griechisch Tamás

- Ez a nap a főhajtásé azok előtt, akik a hazáért a legtöbbet, az életüket adták – hangsúlyozta beszédében Orosz László százados, hadisírgondozásért és honvédelmi nevelésért felelős tiszt. – Azért állhatunk most itt, mert a Honfogalás óta, a hosszú és olykor sok sebet ejtő évszázadok során mindig voltak, vannak, és hiszem, hogy lesznek olyan magyarok, akik bátran felvállalják azokat a küzdelmeket, amelyek e nemzet fennmaradását biztosítják – fűzte hozzá a szónok.

- Gyáva népnek nincs hazája! – hangsúlyozta a százados. – Aki megfutamodik, annak előbb-utóbb már nem lesz hova iszkolnia! Ez a kis ország a mi hazánk, ahol élnünk és halnunk kell. Óvjuk is hát minden erőnkkel, mert szeretjük, mert az otthonunk, ahová jó hazatérni, ahol a kedves vár, ahol van kit ölelni  – mondta Orosz László.

- Sopron és környéke többszörösen is megtapasztalta, milyen legyőzöttnek lenni. Ez a város maga a történelem, nagy idők nagy tanúja, a hűség és az összetartozás örök példája. Az itt élő családok szinte kivétel nélkül elveszítette valamely hozzátartozóját a huszadik század háborúinak poklában – mondta a katonatiszt.


fotó: Griechisch Tamás

A Bánfalvi Kórus Kulturális Egyesüle és a helyi óvodások előadásával is meghittebbé tett ceremónia végén a jelenlévők megkoszorúzták a sírkert I. világháborús emlékművét. Sopron Önkormányzata részéről Dr. Fodor Tamás polgármester, Dr. Magas László, Mágel Ágost és Táp Lászlóné önkormányzati képviselők rótták le tiszteletüket néma főhajtással hazánk hősei előtt.


fotó: Griechisch Tamás

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják a célból, hogy így ápolják és méltassák azok emlékét, akik az életüket áldozták Magyarországért. A sopronbánfalvi megemlékezést Sopron Önkormányzata, a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Csoportja szervezte.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek