| 2023. február. 11. | 2 perc olvasás

A Líceum csapata a legjobb tíz közé került az MTA versenyén

A második fordulóban is remekelt a Líceum csapata a Magyar Tudományos Akadémia tanulmányi versenyén. Hatalmas anyagból készültek fel dr. Drüszler Áron tanár úr diákjai.

Kiss Benedek (10.B), Kovács Mátyás (10.B) és Tschürtz Richárd (10.A)  a klímaváltozás és fenntarthatóság témakörében készültek fel  az MTA szakértői által, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület klímajelentései alapján összeállított szerteágazó, komplex anyagból. Már az első fordulóban kiderült, hogy a licisták tudják és értik a jelenségeket, sőt az összefüggéseket is. A versenyre nevezett közel hétszáz csapatból csak 152-nek sikerült továbbjutnia, miközben a Líceum diákjai a legmagasabb pontszámmal első helyen zárták a fordulót. Azóta Benedek, Mátyás és Richárd már a második rostán is túljutott. 

A Líceum csapata kilenc másikkal versenyez majd az MTA székházában, Budapesten. A második fordulóban a tesztkérdések mellett már egy esszét és egy saját gyártású rövid videót is be kellett küldeniük a diákoknak.   Az esszében egy projekttervet kellett kidolgozniuk részletes indoklással és költségvetéssel arról, hogyan költenének el 20 millió forintot annak érdekében, hogy iskolájuk működése környezetbarátabb, fenntarthatóbb legyen. 

Kovács Mátyás mesélt is erről a feladatról: 

Sok mindennek utánajártunk, alaposan körbejártuk a Líceumot, feltérképeztük, min lehetne változtatni. Például energiatakarékos ledes izzókra cserélnénk a villanyégőket. Nekem a legjobban az a járólap tetszett, ami ahogy járunk rajta, áramot termel. 
fotó: Líceum 

"Drüszler tanár úr szólt a versenyről, tudta, hogy érdekel a téma - veszi át a szót Tschürtz Richárd. - Hogy miért? Mert fontos, a jövőnkről szól és aktuális. Azért is szeretnék minél többet tudni róla, hogy változtathassak is azon, ami rossz - árulta el motivációiról. Pedig bőséges olvasni- és tanulnivalót adott a felkészülés..." 

Igyekeztünk okosan felosztani egymás között a feladatokat, de volt, amit mindnyájan elolvastunk

- mondta Kiss Benedek, akinek egyébként a fizika a kedvenc tantárgya, de a fenntarthatóságot nagyon fontosnak tartja, a témát pedig érdekesnek. 

A döntőbe jutott csapat előtt újabb nagy feladat és kihívás áll: el kell készíteniük egy olyan tárgy makettjét, ami szerintük 2061-ben már elérhető segítség lesz a fenntarthatóság érdekében. 

A tíz csapat végső megmérettetése március 4-én 10.30-kor kezdődik az MTA Székházban. A körülbelül 3 órásra tervezett programot élőben közvetíti az MTA YouTube-csatornája a https://www.youtube.com/c/MTA1825/featured címen.

A versenyzőket és felkészítő tanáraikat az akadémia vendégül is látja, a döntő előtti napon közös programot szervez számukra. Minden döntős csapat minden tagja egy értékes tabletet vihet haza, felkészítő tanáraik pedig ajándékutalványokat kapnak. A győztes csapat európai tanulmányúton vehet majd részt, amelynek során magyar kutatók vezetésével meglátogatják a CERN-t és a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőművet, az ITER-t is. 

Benedek, Mátyás, Richárd és Drüszler tanár úr, nagyon drukkolunk!

Legnépszerűbb cikkek