| 2018. december. 9. | 1 perc olvasás

A limanowai csata emléknapja

Muhr Ottmár, a 9. Nádasdy-huszárezred parancsnoka, a limanowai csata hősi halottjának szobránál tartott koszorúzást a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület. Az eseményen arról is megemlékeztek, hogy 150 éve született meg az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje.

Muhr Ottmár szobránál és a Limanowa emléktáblánál gyűltek össze a hagyományőrző csoportok, hogy a hősi halált halt elődőkre emlékezzenek. Idén jubileumot is ünnepeltek. 150 éve, december 5-én írta alá Ferenc József azokat a magyar törvénycikkeket, melyek megteremtették a következő 50 év haderejének kereteit. Ezen a napon született meg a Magyar Királyi Honvédség.

A vasárnapi megemlékezésen beszédet mondott Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok és Gulyás Róbert alezredes, a Magyar Honvédség Győr-Moson-Sopron Megyei Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. A beszédeket követően megkoszorúzták az emlékműveket.


fotó:Németh Péter

Egy vesztes háborúnak is vannak hősei, olyan emberek, akik a legnagyobbat: az életüket áldozták a közösség védelméért - emlékeztetett beszédében az I. világháború utáni időkre Dr. Farkas Ciprián. - Ilyen hős a soproni huszár és  ilyen hős egykori parancsnokuk Muhr Ottmár ezredes.  A magyar huszár évszázadokon keresztül bizonyította bátorságát szinte az egész világon. A Sopronban állomásozó 9.  Nádasdy huszárezred a monarchia elitalakulatai közé tartozott. A limanowai csata döntő napján, december 11-én közűlük nyolcan érdemelték ki az arany vitézségi érmet. A csata szörnyűségét érzékelteti az a tény is, hogy öten posztumusz kapták meg a kitüntetést - méltatta a huszárok hősiességét a városi tanácsnok.


fotó: Németh Péter

fotó: Németh Péter

Legnépszerűbb cikkek