| 2017. december. 10. | 1 perc olvasás

A limanowai csata emléknapja Sopronban

Muhr Ottmárra, a 9-es Nádasdy huszárok kapitányára és a limanowai csata hőseire emlékeztek vasárnap Sopronban.

A program a Domonkos templomban ünnepi szentmisével kezdődött, majd a Deák téren, Muhr Ottmár, magyar huszártiszt, a 9. Nádasdy-huszárezred parancsnoka, a limanovai csata hősi halottjának szobránál hagyományőrző egyesület részvételével, megemlékezéssel folytatódott.

Az eseményen részt vett, valamint koszorúzott is Tóth Éva és Dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, és Dr. Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető.

A hősök emlékét Grubits Róbert a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke, Hegedüs Elemér nyugállományú honvéd alezredes, hadtörténész, valamint  Muhr Ottmár unokája, Muhr Albert idézte fel.

Sopronban 2015. december 12-én avatták fel ünnepélyes keretek között Muhr Ottmár szobrát. A Deák téren állt már egy monumentális emlékmű, melyet 1950-ben leromboltak. Most emléktábla tiszteleg a hősök tettei előtt.

 

A limanovai csata emlékezete:

 

1914. november 28. – december 18. között Galíciában Limanowa mellett zajlott le, melynek során az osztrák-magyar csapatok megállították, és a Dunajec folyó mögé vetették vissza a Krakkó irányába áttörni készülő orosz csapatokat.

A csata hadászati jelentősége abban állt, hogy a támadásban lévő „orosz gőzhengert” itt állították meg. További lélektani hatása az volt, hogy a magyar földre betörő oroszokat visszavetették és ezt követően harminc évig nem tudott orosz sereg Magyarországra támadni. A lengyelek is nagy jelentőséget tulajdonítanak a győzelemnek, hiszen úgy tartják, hogy a magyar huszárok mentették meg őket az orosz uralomtól.

A győzelemben külön magyar büszkeség, hogy a német, osztrák és lengyel katonák mellett a huszárok és a honvédek olyan hősiességgel küzdöttek, ami példamutató volt, és kivívta a harcoló felek elismerését. 

 

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek