| 2022. december. 11. | 1 perc olvasás

A limanowai csatára emlékeztek

A limanowai csata emléknapján, december 11-én nagyszabású megemlékezést tartottak a Deák téren, Muhr Ottmár ezredes mellszobránál, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Az eseményen közel 100 katonai hagyományőrző képviseltette magát.

Az ország több pontjáról érkeztek hagyományőrző egyesületek, hogy részt vegyenek a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület által szervezett, nagyszabású megemlékezésen. A rendezvényen egy látványos csatajelenettel, valamint koszorúzással emlékeztek meg a sorsdöntő limanowai csata hőseiről.
 

Fotó: Máthé Alexandra- Limanowában 108 évvel ezelőtt volt egy olyan csata, amely Magyarországot megmentette. Ennek a csatának a végkimenete az volt, hogy az itteni születésű, majd itt szolgáló Nádasdy-huszárok az életüket áldozták fel azért, hogy az oroszokat megállítsák. Ezen a téli napon, december 11-én a csata végkimenetele az volt, hogy utána az orosz gőzhenger megállt, és vissza tudták szorítani őket egészen 400 kilométer távolságba. A parancsnokukra Muhr Ottmár ezredesre emlékezünk, aki az élen harcolt az oroszok ellen és az életét áldozta. A mai csatajelenetben ezt próbáljuk megeleveníteni – mondta el Babák László vezérkari ezredes, a Centenáriumi Hagyományőrző dandárparancsnoka.
 

Fotó: Máthé Alexandra


A rendezvényen a városvezetés részéről Filep Márk önkormányzati képviselő mondott beszédet. 

– Azért vagyunk ma itt, mert a magyar hadtörténet tele van dicsőséges, ám de néha vesztes hadjáratokkal is. Manapság különösen fájó megemlékezni harcokról, mert háború dúl Európában. Én ma a béke üzenetével jöttem ide, és azt kívánom – ha Isten megengedi –,hogy minden háború érjen véget, akár Ukrajnában, akár bárhol a világon. Ez ma különös aktualitást ad ennek az eseménynek – hangsúlyozta.   

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek