| 2021. február. 18. | 3 perc olvasás

A magyar feltaláló világhírű futballcipője

Tudtad, hogy Oroszi László a martfűi cipőgyár fejlesztője találta fel az irányítósávos futballcipőt?

A szakember 1995-96-ban fejlesztette ki futballcipőjét. A cipő újdonsága az orr-rész keménygumiból készített sűrű bordázata, az irányítósávok, amelyek segítik a játékost azzal, hogy javítanak a lövések-passzok találati pontosságán. Ezt a megoldást Oroszi László szabadalmaztatta Magyarországon és egész Európában. Az eljárás során azonban az őt képviselő szakember műhibát követett el, és emiatt a találmány nemzetközi védelmét nem jegyezték be.

Adidas Predator Precision – 2000
Adidas Predator Precision – 2000
https://furgenyuszi.hu/

„1995 végén egy 1 milliméternél is kisebb bordákkal ellátott cipőt terveztem meg. Ezeket a bordákat a cipő orrán úgy helyeztem el eltérő szögekben, hogy a használója az érkező labdát pontosan tudja fogni, majd továbbítani. Magam kezdtem ezeket a felületeket mindenféle gumi anyagokból elkészíteni, felragasztgatni a cipőmre, majd tesztelni a prototípust. Arra jutottam, hogy jobb arányban találom el a kijelölt célpontokat, mint a speciális felület nélküli cipőkkel. Ez volt az a pont, ahol tudtam, ha komolyan gondolom a fejlesztést, társakra lesz szükségem a professzionális megvalósításhoz.  A telefonkönyvből kikerestem a Tisza Cipő elérhetőségét, és felhívtam a martfűi részleget, ahol a műgumit is gyártották. Az első beszélgetésünk azzal zárult, hogy menjek el hozzájuk a Tisza Műgumi Kft-hez, Martfűre. Meglepődtem, mert nemcsak az igazgató, hanem rajta kívül még négy-öt ember várt rám izgatottan.” (Így győztem le az Adidast - Interjú Oroszi László feltalálóval - Palkhó Márton, 2017)

Az ADIDAS cég akkori fejlesztési igazgatója két társával megnézte a mintadarabokat, kértek belőle példányokat is, majd 2000-2001 körül az adidas piacra dobta a Predator Precision, majd a Predator Mania irányítósávos cipőt. Világszenzáció lett az új adidas cipő, több millió darabot adtak el belőle 14 év alatt, szinte minden világklasszis labdarúgó használta.


https://www.thesun.co.uk/

Oroszi László 2000-ben egy reklámban vette észre: David Beckham mosolyog az általa tervezett, de egy világmárka logójával ellátott cipővel. Meglepődött, de rögtön összeállt fejében a történet, és 2002-ben pert indított az Adidas ellen a szabadalombitorlás megállapítását és egyéb jogkövetkezmények alkalmazását kérve a bíróságtól. 2012-ben jogerősen megállapítást nyert, hogy az Adidas Predator Precision és Predator Mania nevű irányítósávos futballcipők a feltaláló szabadalmának bitorlásával készültek. Oroszi László az általa feltalált irányítósávos futballcipő szabadalmának bitorlásával elért 494 063 656 forint gazdagodás (csak hazánkban kerestek ennyit ezen a cipőn; egy sportmarketing-szakember, aki szakértőként szerepelt az ügyben, azt nyilatkozta a bíróság előtt, hogy a német cég a világban 731-szeres hasznot szerzett a magyar cég hasznához képest) visszatérítésére kérte kötelezni az Adidast. A jogerős ítélet 60 473 237 forint és kamatai megfizetésére kötelezte a sportszergyártó céget, ezt meghaladóan a keresetet elutasította.

Bár nem korrekt, amit vele csináltak, és a perköltség szinte teljesen felemésztette a neki megítélt 60 millió forintot, Oroszi László nem keseredett el, úgy gondolja, hogy még nincs lefújva ez a meccs.

Adidas Predator Mania – 2002
Adidas Predator Mania – 2002
https://furgenyuszi.hu/

Forrás: https://24.hu/

Borítókép: Oroszi László a találmányával

Forrás: https://szabadfold.hu/

Legnépszerűbb cikkek