| 2019. május. 19. | 1 perc olvasás

A magyar hősökre emlékeztek Sopronbánfalván

A magyar hősökre emlékeztek a Bánfalvi Hősi Temetőben vasárnap. Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bánfalváért Baráti Kör Egyesület és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Csoportja az I. világháborús emlékműnél várta a megemlékezőket.

- Ma azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik az életüket áldozták a hazáért. Fájó, hogy még mindig kevesen tekintenek hősként a két világháborúban harcoló hazafiakra – mondta emlékező beszédében dr. Nagy Szabolcs, hadtörténész. A magyar hősök mindenüket, így a legdrágábbat az életüket adták a hazáért – folytatta a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese. Sopron büszke lehet a 9. Nádasdy huszárezredre, mely Muhr Ottmár ezredessel az élen oroszlánként vetették magukat a limanowai ütközetbe. A magyarok tisztjei az első sorokban harcolva vezették katonáikat, példát mutatva nekik bátorságból. Nagy veszteségek árán, de megállították és visszavonulásra késztették az orosz katonákat – ismertette dr. Nagy Szabolcs.

Az emlékünnepségen közreműködtek a Bánfalvi Kórus Kulturális Egyesület és a Bánfalvi Óvoda – Kindergarten Wandorf óvodásai.

Sopron Önkormányzata részéről Dr. Fodor Tamás polgármester, Dr. Magas László, Mágel Ágost és Táp Lászlóné önkormányzati képviselők rótták le tiszteletüket néma főhajtással hazánk hősei előtt. Ezt követően a megemlékezők elhelyezték a kegyelet virágait az I. világháborús emlékműnél, majd tisztelgő séta során megkoszorúzzák a temetőben lévő katonai emlékműveket.

Legnépszerűbb cikkek