| 2 perc olvasás

A magyar hősökre emlékeztek Sopronbánfalván

A magyar hősök emlékünnepén tartottak megemlékezést a sopronbánfalvi Hősi temetőben május utolsó vasárnapján. Az ünnepségen dr. Farkas Ciprián polgármester beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban is nagy szükség van a békére, hiszen az a cél, hogy Magyarország kimaradjon az orosz-ukrán háborúból.

Május utolsó vasárnapja a magyar hősök emlékünnepe – ilyenkor azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezünk, akik az életüket áldozták a hazáért. A sopronbánfalvi hősi temetőben Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Bánfalváért Baráti Kör és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni csoportja szervezett megemlékezést.

Fotó: Rombai Péter 

Az ünnepségen dr. Farkas Ciprián polgármester beszédében kiemelte: a mai nap legfőbb üzenete, hogy a magyar katonák minden körülmények között megvédték a hazát. 

Fotó: Rombai Péter 
A magyar katonák bátorsága és odaadása nélkül ma nem lehetnénk Európa közepén. Napjainkban is nagy szükség van a békére, ezért az a célunk, hogy Magyarország és a többi Európai ország is kimaradjon az orosz-ukrán háborúból. A közel-keleti konfliktusból is ki kell maradnunk, hiszen a háborúkból mindenkinek csak hátránya származhat

- hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. 

Fotó: Rombai Péter 
A honvédség számára is fontos,hogy rendszeresen megemlékezzen az elmúlt korok hőseiről, hiszen elődeink bátorságából és cselekedeteiből korunk katonái is erőt merítenek. A magyar katonák a múltban és napjainkban is elkötelezettek a haza védelme iránt

- mondta el portálunk kérdésére dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a MATASZ vármegyei elnöke. 

Az elesett hősökért Német Attila plébános mondott áhitatot. A megemlékezésen a Magyar Honvédség Területvédelmi Ezredének soproni zászlóalja, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Bánfalvi Kórus Kulturális Egyesület és a Határőr Nyugdíjasok Soproni Egyesülete is közreműködött. Az eseményen a Bánfalvi Óvoda óvodásai és pedagógusai, valamint a Soproni Német Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek. 

Fotó: Rombai Péter 

Az ünnepség végén csendes főhajtással és koszorúzással rótták le tiszteletüket a résztvevők. Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Juhász Adrienn, Mágel Ágost, Stöckert Tamás és Magas Ádám önkormányzati képviselők helyezték el az emlékezés virágait az I. világháborús emlékműnél. 

Fotó: Rombai Péter 
A magyar hősök emlékünnepét 1917-ben iktatták törvénybe. 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg, a rendszerváltás óta azonban május utolsó vasárnapján újra emlékezhetünk mindazokra, akik áldozatot hoztak a hazáért.
Fotó: Rombai Péter 
Fotó: Rombai Péter 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek