| 2018. január. 22. | 1 perc olvasás

A Magyar Kultúra Napja Sopronban

A Deák téri Kölcsey-szobornál tartotta a Magyar Kultúra Napja alkalmából Sopron Önkormányzata a megemlékezését, melyet országszerte ezen a napon ünnepelnek.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát és erre is emlékezve, 1989 óta minden évben megünnepeljük hazánkban a Magyar Kultúra Napját.

Sopronban a Deák-téri Kölcsey szobornál a Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium tanulói tartottak rövid műsort, ahol Németh Alexandra olvasta fel a Sopron Kultúrájáért díjjal kitüntetett Kótai Mónika gondolatait.

A Sopron Anno honlap szerkesztője úgy látja, Kölcsey Ferenc sorai a magyarság összetartó erejéről szólnak, mely erőre manapság is szükségünk van. Soproni lokálpatriótaként kiemelte, hogy számtalan író, alkotó, művész örökítette meg a város életét, szinte minden pillanatát, akik a kultúra helytartói voltak, és azon munkálkodtak, hogy a soproni gyökerek megmaradjanak, bármerre is járjon az ember a világban. Úgy látja,hogy a mai fiatalok kezdik elveszíteni és nem tanulják már meg, hogy milyen soproninak lenni.

Fontosnak találja, hogy a mai fiatalok álljanak meg egy pillanatra a jelenben és nézzék meg a múlt értékeit, és fedezzék azt fel újra. Ebben segíthet az általa szerkesztett Sopron Anno weboldala is, mely segít a gyökerek és az értékek felfedezésében.

Az ünnepi beszédet követően Dr. Simon István alpolgármester, Barcza Attila és Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnokok, Táp Lászlóné és Dr. Magas László önkormányzati képviselők helyezték el a város nevében a tisztelet és emlékezés koszorúját a szobornál, majd az intézmények vezetői, képviselői koszorúztak.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek