| 2018. január. 22. | 2 perc olvasás

A magyar kultúra napját ünnepelte a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének soproni szervezete

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Soproni Csoportja a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepséget a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karán.

Dr. Brummer Krisztián a KÉSZ soproni csoportjának az elnöke elmondta, hogy Sopronban 1990 óta ünnepli közösen a Magyar Kultúra Napját Sopron három jelentős keresztény civil szervezete: a Luther Szövetség, a Soproni Kálvin Kör és a Keresztény Értelmiségiek soproni csoportja. Ezen alkalommal hagyományosan a magyar közélet egyik jeles képviselőjét kérik fel, hogy beszéljen a magyarság és kereszténység témakörében.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila  városi tanácsnok ünnepi beszédében elmondta, hogy azért van szükség erre az ünnepre, hogy azt, ami kézenfekvő és egyértelmű, újra és újra kifejezzük: magyar kultúra nélkül nincs nemzeti tudat, nincs magyar tudás, nincs magyar társadalmi kohézió.

Szerb Antal, Magyar irodalomtörténet című művében  írja, hogy a magyar kultúrának az a sajátossága, hogy képes nemzedékeket összekapcsolni és egységbe forrasztani. Összekötni a múltat a jelennel, a jelent a jövővel. A közös kultúra, a közösen átélt emberi értékek tarthatják csak össze a sokfelé szétszórt magyarságot.

A magyar kultúra egy testamentum, egy szövetség. Ez a szövetség egyben tart magyarokat, akárhol is éljenek a világban. "Tartsd meg a magyar kultúrát, és a te kultúrád meg fog tartani téged" - zárta szavait Barcza Attila.


fotó: Griechisch Tamás

Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke előadásában elhangzott, hogy a történelem folyamán sosem volt könnyű kereszténynek lenni. Napjainkban is ugyanannyi bátorságot, elszántságot és hitet igényel, mint az elmúlt kétezer év folyamán. A történelem is azt bizonyítja, hogy az egyházat és a keresztény hitből fakadó eszméket valahol a földkerekségen mindig üldözik. Európában burkolt formában, a legkülönfélébb ideológiákra hivatkozva próbálják ellehetetleníteni a kereszténységet, megkövetelve a világnézeti semlegességet.


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepi megemlékezésen közreműködött a Soproni Fidelissima Vegyeskar és Papp Attila a Soproni Petőfi Színház művésze is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek