| 2023. január. 20. | 1 perc olvasás

A magyar kultúra napját ünnepelték

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. A városi ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a Deák téri Kölcsey-szobornál tartották meg pénteken.

A Széchenyi István Gimnázium adott zenés irodalmi műsort a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi megemlékezésen, melyen számos iskola, diák és egyéb intézmény képviseltette magát. Az ünnepségen minden évben a Sopron Kultúrájáért díj kitüntetettje mond beszédet. A tavalyi hűség napján Nemes András művészettörténész, a Soproni Múzeum főmuzeológusa részesült az elismerésben.

A kitüntetett beszédében a Himnusz születésének időpontját helyezte történeti kontextusba, és a magyar kultúra napjának jelentőségéről is szólt. -  Azt, amit elkezdtek a 18. század végén, a 19. század elején a művészeink, a kultúra művelői az töretlenül folytatódik tovább, csak más keretek közt, más háttérrel. Hol könnyebben, hol jobban, hol nehezebben, de a művészet él – emelte ki Nemes András, a Sopron Kultúrájáért díj kitüntetettje.

Az ünnepség végén dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője közösen koszorúzták meg Kölcsey Ferenc szobrát. Ugyanígy tettek a jelenlévő oktatási és kulturális intézmények vezetői is. A magyar kultúra napján, január 22-én 14.00 órától belvárosi sétát rendeznek Nemes András vezetésével. 16 órakor pedig a Liszt-központ Munkácsy-termében Zsuffa Tünde író tart előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Magyarországi Luther Szövetség soproni tagozatai, valamint a Soproni Kálvin Kör rendezvényén.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek