| 2020. november. 15. | 2 perc olvasás

A magyar mérnök, aki évtizedekkel megelőzte a világot

Tudtad, hogy a telefonközpontot és a rádió ősét, a telefonhírmondót Puskás Tivadar magyar mérnök találta fel és fejlesztette ki?

Ha Puskás Tivadar nem születik meg, akkor valószínűleg a telefon nem futhatta volna be azt a karriert, amit ma is láthatunk. A telefonközpont ötlete nélkül ugyanis ma is csak azokkal tudnánk a készüléken keresztül beszélni, akivel közvetlen vezetékes összeköttetésben állunk.

Ditrói Puskás Tivadar (Pest, 1844. szeptember 17. – Budapest, 1893. március 16.) előbb a bécsi Theresianumba került, majd Angliában folytatta tanulmányait, kis ideig Erdélybe is visszatért, de kalandvágya Amerikába is elvitte, ahol 1875-ben Coloradóban földet vásárolt és arany után kutatott. Lenyűgözte az új világ ezernyi lehetőségeivel, és újabbnál újabb felfedezéseivel. Párizsban Thomas Alva Edison találmányainak terjesztésével foglalkozott, vezetésével épült a párizsi és budapesti telefonközpont. Az idős Edison 1911-ben, Budapestre látogatva maga is elismerte, hogy Puskás volt az első, aki 30 évvel korábban felvetette a telefonközpont gondolatát. Elve megegyezik a távíróközpontéval, amit F. M. A. Dumont francia mérnök 1850-ben szabadalmaztatott.

A telefon önmagában csak 2-3 ember zártökű beszélgetését tette lehetővé, de ezzel soha nem forradalmasította volna a tömegkommunikációt, ha Puskás a távíróközpont mintájára nem fejlesztette volna ki a telefonközpontot. Az ő ötlete volt a telefonközpont bevezetése (1877). 

Puskás Tivadar
Puskás Tivadar
https://hu.wikipedia.org/

Az ilyen rendszerben az egyes előfizetők csak a központtal állnak közvetlen összeköttetésben. A központ kapcsolótábláján kötik azután össze az egyik telefontulajdonos vezetékét egy másik előfizetőével. Puskás 1878-ban Bostonban megvalósította az első ilyen telefonközpontot. Majd 1879-ben a párizsi világkiállításon bemutatta találmányát, és az itt aratott siker nyomán kapott megbízást Párizs telefonközpontjának létrehozására. A budapesti telefonközpont (a világon negyedikként) 1881 május 1-én kezdte meg működését. A telefon tesztelésénél Puskás Tivadar használta elsőként a („hallom” szóból származó) halló szót, amely a telefonálásnál az egész világon elterjedt.

A Telefonhírmondó egy telefonokból álló, központi egység köré szervezett találmány. Célja a képzelhető leggyorsabb hírszolgáltatás volt, amit feltalálója, Puskás Tivadar olyképp ért el, hogy egyetlenegy mikrofonba olvasott hír a városnak több különböző pontján egyidejűleg lett hallható. A hírsorozatokat, amelyeket egy külön e célra szervezett szerkesztőség szolgáltatott, telegramm-stílusban olvasták fel és egy órán át folyton ismételték. Ez volt az első elektronikus hír- és műsorszolgáltató közeg a világon, a rádió és internet őse, amely 1893 február 15-én Budapesten szólalt meg először, és naponta műsort is közvetített. Az Operaház és a Pesti Vigadó között volt a világon az első „sztereó” közvetítés, két mikrofon állt az Operában a színpad két oldalánál, két-két hallgató (három pár) pedig a Vigadóban.

Zseniális találmánya sikerútját már nem élhette meg, mert fiatalon, 1893 máricus 16-án 49 éves korában meghalt, magával vitte sok-sok tervét. Az 1890-ben szabadalmazott irányított robbantási módszere a mai milliszekundumos robbantási eljárás előfutára. 

Az ő "Beszélő Újságja" adta hírül halálhírét.

A telefonhírmondó kísérleti terme
A telefonhírmondó kísérleti terme
https://hu.wikipedia.org/

Forrás: Internet

Borítókép: A Telefonhírmondó szerkesztősége

Forrás: https://bpromantikaja.blog.hu/

Legnépszerűbb cikkek