| 2023. március. 14. | 2 perc olvasás

A magyar sajtó napja alkalmából köszöntötték a soproni média képviselőit a városházán

A magyar sajtó napja alkalmából köszöntötték a média képviselőit a városházán. Elismerést vehetett át Bódvai Ildikó újságíró, a Kisalföld soproni szerkesztőségének vezetője és Filep István fotóriporter.

A városházán a soproni médiumok képviselőit dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Simon István alpolgármester fogadta.

Bódvai Ildikó 1996 óta dolgozik a Kisalföld szerkesztőségében, előbb újságíróként, majd 2002-től a soproni szerkesztőség vezetőjeként. A megyei napilap központi szerkesztőségében immár két évtizede következetesen képviseli a soproni olvasók érdekeit, hogy minél nagyobb felületen, minél több hírrel, hasznos információval és szórakoztató tartalommal láthassák el az itt élőket. Munkája során gyakran foglalkozik közéleti témákkal. 1997-ben például  átfogó írást  publikált az 1989-es Páneurópai Piknik hátteréről, történéseiről és az utóéletéről. Vallja, hogy az újságírók egyik legfontosabb feladata segíteni az embereket közérdekű problémáik, ügyes-bajos dolgaik megoldásában. A nyilvánosság erejét kihasználva, vezetésével fontos ügyek mellett kötelezte el magát a soproni szerkesztőség.
Cikksorozatok jelentek meg a 85-ös főút korábban életveszélyes (Pereszteg és Fertőszentmiklós közötti) szakaszának felújításáért, kampány indult a Tómalom utcai gyermekotthon lakóinak megsegítéséért, a kerékpározás népszerűsítéséért és sok más fontos ügyért. Ezekben a kérdésekben mindig együttműködésre törekedett az önkormányzattal és a városvezetéssel.

fotók: Griechisch Tamás

Filep István fotóriporter és fotóművész már egész fiatalon határozott elképzeléssel bírt a jövőjével kapcsolatban. Tízéves korában eldöntötte, hogy felnőttként vagy fotóriporter, vagy színész lesz. Fiatalkorát is ez a két irány határozta meg. A gimnáziumi évek alatt első helyen szerepelt a színház és a szavalás, míg hobbiként a szabad percek mindegyikét a fényképezés töltötte ki.

Tanulmányait az akkor egyetlen magyarországi fotográfusképző intézetben, a budapesti Práter utcában folytatta. A tanulóévek végeztével, 1977. augusztus 15-től világosítóként kezd az MTI-Fotó Illusztrációs Rovatánál. Majd a ranglétrát végigjárva, 1982-től már műszaki reklám- és illusztrációs fényképészként dolgozott. A rovat szerkesztőséggé való átalakítása után pedig a képeslap csoportba került.

A levelezőlapok készítése során bejárta egész Magyarországot, így a nyugat-dunántúli Régiót is, melybe azonnal beleszeret, és innentől kezdve a Fertőd–Sopron–Nagycenk háromszög lelkes rajongója lett, amelynek visszavonhatatlan bizonyítéka, hogy később Budapestről Fertőújlakra költözött.

1998-tól a Magyar Távirati Iroda külsős fotóriportere és ausztriai tudósítója. Esztergomról készült fotóalbumát 1988-ban adták ki. 1996-ban a Fertőd-Eszterháza című kötete aratott nagy sikert, amely azóta több kiadást ért meg. A Szentendrei Szabadtéri Múzeumról 2000-ben jelent meg albuma. Ő fotózta a Különc Borvidék című könyv első és második kiadását is.

A Soproni Téma első számú fotósa 2020 óta. Egyéni látásmódja, rendkívüli érzékenysége és technikai tudása emeli az ország legjobb fotósai közé.

fotók: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek