| 2017. november. 2. | 2 perc olvasás

A Magyar Tudomány Ünnepe! A Legnagyobb magyarra emlékeztek

Nagycenken és Sopronpusztán emlékeztek meg Széchenyi István felajánlásáról a Magyar Tudomány Ünnepén.1825. november 3-án ajánlotta fel Gróf Széchenyi István egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amely a mai Magyar Tudományos Akadémia elődje volt.

A Magyar Tudományos Akadémia a Soproni Egyetem közreműködésével megvalósult megemlékezésén csütörtökön koszorúkat helyeztek el a nagycenki Széchenyi Mauzóleumban, valamint elültettek egy hársfát a sopronpusztai emlékerdőben.

Gróf Széchenyi István szavaival vette kezdetét a megemlékezés a nagycenki Széchenyi Mauzóleumban. Az ünnepségen, az emlékezők mellett, a tudományos élet képviselői, intézményvezetőkvezetők és közéleti személyiségek is részt vettek. Az eseményen beszédet mondott Török Ádám, a Magyar Tudomány Akadémia főtitkára, aki Széchenyi munkásságát méltatta.


fotó: MTA/Szigeti Tamás

A  jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit a Legnagyobb magyar sírjánál. Koszorút helyeztek el a Magyar Tudományos Akadémia képviselői mellett, a Soproni Egyetem vezetői, valamint Sopron önkormányzatának nevében Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok,önkormányzati képviselő.


fotó: MTA/Szigeti Tamás

Az ünnepség Sopronpusztán folytatódott, ahol Prof. Dr. Faragó Sándor a Soproni Egyetem rektora Felsőbüki-Nagy Pálról is megemlékezett a tudomány ünnepén. A rektor kiemelte: ez a nap az egyetem tudományos munkájának is az ünnepe.


fotó: MTA/Szigeti Tamás

Török Ádám elmondta, hogy a magyar tudomány napja november harmadika. 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel Gróf Széchenyi István egy éves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amely a Magyar Tudományos Akadémia elődje volt. Az alkalomból több hetes országos, ünnepi fesztivál veszi kezdetét.


fotó: MTA/Szigeti Tamás

Az ünnepség végén a jelenlévők elültették a Sopronpusztán található emlékerdő 192. fáját.


fotó: MTA/Szigeti Tamás

fotó: MTA/Szigeti Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek