| 2021. november. 2. | 2 perc olvasás

A Magyar Tudomány Ünnepén emlékeztek Széchenyi Istvánra

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett Széchenyi-emléknapon a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban, majd a sopronpusztai Akadémiai Emlékerdőben is tartottak megemlékezést.

A Magyar Tudományos Akadémia Nagycenken, a Széchényi-mauzóleumban emlékezett meg az alapító gróf Széchenyi Istvánról. Az ünnepségen Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kiemelte, a mai világban még fontosabb, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kiálljon a kutatások hitelessége miatt.
– A Magyar Tudományos Akadémia egyik fő feladata, hogy a nemzet tanácsadójaként a tudomány minden eszközével segítse a kormány munkáját az optimális döntések meghozatalában, valamint a társadalom megfelelő színvonalú tájékoztatásában. Ennek különleges jelentőséget ad manapság a Covid- járvány. Most mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg azt, hogy milyen óriási jelentősége van a kutatásoknak, és azok támogatásának – emelte ki a Freund Tamás. 

Gróf Széchenyi István annak idején vagyonát és szellemi tőkéjét nem sajnálva építette a magyar nemzetet. Erre is emlékezve helyezett el koszorút a nagycenki mauzóleumban a Magyar Tudományos Akadémia vezetése, a Tanulmányi Erdőgazdaság képviselői, a Soproni Egyetem rektora, az Eszterháza Kultúrközpont vezetősége, valamint egyéb intézmények képviselői is lerótták  kegyeletüket.

A megemlékezés az Akadémiai emlékerdőben folytatódott. Kollár László, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy aki fát ültet, az bízik a jövőben és Széchenyi örökségéből a magyar nemzet a mai napig töltekezik. – Azt gondolom, hogy Széchenyi életpályája azért is megdöbbentő, mert olyan háttérből indult, ami nem predesztinálta arra, hogy megtegye, amit megtett. Nem csupán adott, elképesztően okosan adott. A vagyonát arra szánta, hogy a nemzetét felemelje. Azt gondolom, ennek az öröksége az, amivel jól kell tovább haladnunk, és közös felelősségünk, hogy a nemzet javára fordítsuk – hangsúlyozta Kollár László. 

Prof. Dr. Fábián Attila a soproni Egyetem rektora megemlékezésében hangsúlyozta, hogy gróf Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia létrehozásával megalapozta a magyar tudományos életet. – A Soproni Egyetem számára is nagyon fontos, hogy ne csak az oktatásban, hanem a tudomány művelésében is élen járjunk. Ehhez a kezdeményezéshez nagy örömmel csatlakozott az egyetem, amikor  2000-ben az első hársfát elültették. Solymos Rezső akadémikus, erdészprofesszor kezdeményezte az Akadémiai Emlékerdő létrehozását. Azóta minden évben elültetünk egy fát, tisztelegve a magyar tudománynak, Széchenyi István emlékének, valamint egy kicsit a magyar erdésztársadalomnak is.

A hagyományoknak megfelelően a sopronpusztai Akadémai Emlékerdőben ültették el az Emlékerdő megalapítását jelképező 196. hársfát.

Legnépszerűbb cikkek