A magyar válogatott nem lendíti a karját!

Tudta, hogy a náci Németország fővárosában, Berlinben egyedül csak a magyar futballcsapat nem volt hajlandó náci karlendítésre?


Forrás: Facebook

1938 és 1940 között számos európai focicsapat játszott mérkőzést Berlinben és kivétel nélkül mindegyik hódolt náci karlendítéssel, kivéve a magyarokat. Óriási bátorság és lelki tartás kellett ehhez akkoriban, hiszen nem lehetett tudni, hogy a mérkőzés után szabadon tudnak-e távozni a helyszínről.

A magyarok morális tartása és a politikamentes, normális, emberi értékrendhez való ragaszkodása nagy elismerést váltott ki Európa józanabbik felében.


Forrás: Facebook

Az első kép 1938 májusában, Berlinben készült, ahol a Németország-Anglia (3:6) futballmérkőzést megelőzően, százezer néző szeme láttára mindkét csapat tagjai, valamint a bíró is karlendítéssel üdvözölte Adolf Hitlert. 

A második kép 1940 áprilisában – tehát már a háború kitörése után, de még Magyarország hadba lépése előtt – készült szintén Berlinben, szintén egy százezer néző előtt játszott meccsen, amely végül döntetlenre végződött. A náci karlendítés azonban a Németország-Magyarország (2-2) mérkőzés előtt csak hazai részről történt meg. A korabeli Képes Sportban közölt felvétel tanúsága szerint ugyanis a teljes magyar csapat, valamint a belga játékvezető is megtagadta ezt.

Forrás: Facebook

Legnépszerűbb cikkek